Baner
Baner
Kalkulator za preduzetnike
E-Izdavaštvo - Autorski članci
Napisao Ljubiša Lazarević   
sreda, 19 novembar 2014 12:00

Obaveštavamo posetioce da je na ovom sajtu objavljen novi Kalkulator za preduzetnike.

Namena kalkulatora je da pomogne preduzetnicima da bolje razumeju oporezivanje i time da donose bolje odluke u poslovanju. Tokom 2013. i 2014. godine izvršene su izmene poreskih propisa koje se tiču oporezivanja preduzetnika. Navešćemo samo neke od tih promena:

Opširnije...
 
Zahtev za paušalno oporezivanje u 2015. godini
E-Izdavaštvo - Komentari propisa
Napisao Ljubiša Lazarević   
ponedeljak, 17 novembar 2014 00:00

Podsećamo posetioce da je rok za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje 30. novembar 2014. godine, a u skladu sa članom 42. Zakona o porezu na dohodak građana

Opširnije...
 
Lična zarada preduzetnika u 2015. godini i obaveštavanje Poreske uprave
E-Izdavaštvo - Komentari propisa
Napisao Ljubiša Lazarević   
ponedeljak, 17 novembar 2014 00:00

Lična zarada preduzetnika je novina u vezi sa plaćanjem pre svega doprinosa za preduzetnika. Prvi put je uvedena izmenom Zakona o porezu na dohodak građana maja 2013. godine. Naime, uvođenjem lične zarade preduzetnika, data je mogućnost i preduzetnicima da sami odrede visinu svoje lične zarade (plate), a ne da im se ukupna dobit, tj. ukupan oporezivi prihod od samostalne delatnosti, računa kao lična zarada.

Rok za obaveštavanje Poreske uprave o isplati lične zarade preduzetnika u 2015. godini je 15. decembar 2014. godine. To se ne odnosi na preduzetnike koji već isplaćuju ličnu zaradu.

Ako se preduzetnik opredeli da prestane sa isplatom lične zarade, dužan je da o tome u pisanom obliku dostavi obaveštenje nadležnom poreskom organu do 15. decembra tekuće godine.

Opširnije...
 
 
PDV prijava od 01. jula isključivo elektronski
Vesti
petak, 27 jun 2014 08:58

Prenosimo saopštenje Poreske uprave u vezi sa elektronskim podnošenjem PDV prijave:


Poštovani obveznici,

Podsećamo vas da od 1. jula PDV prijave se podnose isključivo u elektronskom obliku. Podnošenje PDV prijave u elektronskom obliku, izuzev izmenjene prijave, je i do sada bilo moguće. Kako bi omogućili potpun prelazak na elektronsko podnošenje, bilo je neophodno da se u obrascu prijave dodaju određena polja.

Opširnije...
 
Kako se vrši isplata plata od 1. marta 2014. godine?
E-Izdavaštvo - Autorski članci
Napisao Ljubiša Lazarević   
utorak, 18 februar 2014 10:37

Sistem objedinjene naplate poreza i doprinosa punu primenu ima tek od 1. marta 2014. godine. Do tada važi tzv. prelazni režim u kojem se plate i ostala primanja fizičkih lica na koja se plaća porez po odbitku, isplaćuju na stari način, dok je predaja poreskih prijava dupla. Odnosno poreske prijave se predaju u papirnom obliku, ali se podnose i pripadajuće poreske prijave u elektronskoj formi do kraja tekućeg meseca.

Možda je upravo ovaj nametnuti dupli posao za knjigovođe i doveo do toga da se u informacioni sistem Poreske uprave sliva manje elektronskih poreskih prijava nego što je očekivano. Mi se u kancelariji šalimo da je na delu tihi štrajk knjigovođa. Ali naravno da je posredi nešto drugo. Naime, nelogično je očekivati da će knjigvođe sa oduševljenjem dočekati i sprovoditi takve promene za koje sami državni službenici kažu da su veće nego prilikom uvođenja PDV-a. I to u dva meseca koja u zbiru imaju najmanje dana (januar i februar), u kojima ima 7 dana državnih praznika i 16 dana vikenda, kada se sređuju popisne liste, usaglašavaju stanja sa partnerima i poreskim organima i priprema godišnji finansijski izveštaj i još niz “sitnih” poslova.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 53
Joomla templates by a4joomla