Банер
Банер
Калкулатор за предузетнике
Е-Издаваштво - Ауторски чланци
Аутор текста Љубиша Лазаревић   
среда, 19 новембар 2014 12:00

Обавештавамо посетиоце да је на овом сајту објављен нови Калкулатор за предузетнике.

Намена калкулатора је да помогне предузетницима да боље разумеју опорезивање и тиме да доносе боље одлуке у пословању. Током 2013. и 2014. године извршене су измене пореских прописа које се тичу опорезивања предузетника. Навешћемо само неке од тих промена:

Опширније...
 
Захтев за паушално опорезивање у 2015. години
Е-Издаваштво - Коментари прописа
Аутор текста Љубиша Лазаревић   
понедељак, 17 новембар 2014 00:00

Подсећамо посетиоце да је рок за подношење захтева за паушално опорезивање 30. новембар 2014. године, а у складу са чланом 42. Закона о порезу на доходак грађана

Опширније...
 
Лична зарада предузетника у 2015. години и обавештавање Пореске управе
Е-Издаваштво - Коментари прописа
Аутор текста Љубиша Лазаревић   
понедељак, 17 новембар 2014 00:00

Лична зарада предузетника је новина у вези са плаћањем пре свега доприноса за предузетника. Први пут је уведена изменом Закона о порезу на доходак грађана маја 2013. године. Наиме, увођењем личне зараде предузетника, дата је могућност и предузетницима да сами одреде висину своје личне зараде (плате), а не да им се укупна добит, тј. укупан опорезиви приход од самосталне делатности, рачуна као лична зарада.

Рок за обавештавање Пореске управе о исплати личне зараде предузетника у 2015. години је 15. децембар 2014. године. То се не односи на предузетнике који већ исплаћују личну зараду.

Ако се предузетник определи да престане са исплатом личне зараде, дужан је да о томе у писаном облику достави обавештење надлежном пореском органу до 15. децембра текуће године.

Опширније...
 
 
ПДВ пријава од 01. јула искључиво електронски
Вести
петак, 27 јун 2014 08:58

Преносимо саопштење Пореске управе у вези са електронским подношењем ПДВ пријаве:


Поштовани обвезници,

Подсећамо вас да од 1. јула ПДВ пријаве се подносе искључиво у електронском облику. Подношење ПДВ пријаве у електронском облику, изузев измењене пријаве, је и до сада било могуће. Како би омогућили потпун прелазак на електронско подношење, било је неопходно да се у обрасцу пријаве додају одређена поља.

Опширније...
 
Како се врши исплата плата од 1. марта 2014. године?
Е-Издаваштво - Ауторски чланци
Аутор текста Љубиша Лазаревић   
уторак, 18 фебруар 2014 10:37

Систем обједињене наплате пореза и доприноса пуну примену има тек од 1. марта 2014. године. До тада важи тзв. прелазни режим у којем се плате и остала примања физичких лица на која се плаћа порез по одбитку, исплаћују на стари начин, док је предаја пореских пријава дупла. Односно пореске пријаве се предају у папирном облику, али се подносе и припадајуће пореске пријаве у електронској форми до краја текућег месеца.

Можда је управо овај наметнути дупли посао за књиговође и довео до тога да се у информациони систем Пореске управе слива мање електронских пореских пријава него што је очекивано. Ми се у канцеларији шалимо да је на делу тихи штрајк књиговођа. Али наравно да је посреди нешто друго. Наиме, нелогично је очекивати да ће књигвође са одушевљењем дочекати и спроводити такве промене за које сами државни службеници кажу да су веће него приликом увођења ПДВ-а. И то у два месеца која у збиру имају најмање дана (јануар и фебруар), у којима има 7 дана државних празника и 16 дана викенда, када се сређују пописне листе, усаглашавају стања са партнерима и пореским органима и припрема годишњи финансијски извештај и још низ “ситних” послова.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 53
Јоомла templateс бy а4јоомла