Baner
Baner
Elektronski katalog za ulagače iz dijaspore – Ministarstvo vera i dijaspore PDF Štampa El. pošta
Vesti
četvrtak, 05 maj 2011 09:53

Vest preuzeta sa zvaničnog sajta Ministarstva vera i dijaspore.

Ministarstvo vera i dijaspore izradilo je elektronski katalog za ulagače iz dijaspore sa ponudom 193 konkretna investiciona projekta iz 68 opština i gradova. Katalog je raspoloživ za pregledanje na internetu i sadrži pregled konkretnih projekata po opštinama, sa podacima za kontakt (adresa, broj telefona i e-mail osobe za komunikaciju) i druge podatke.

Elektronski katalog za ulagače iz dijaspore je dostupan na ovom linku.

Prema evidenciji Svetske banke prihodi Srbije  od deviznih doznaka  dijaspore od 2000. do 2010.godine iznosili su ukupno čak 42,96 milijardi dolara, a Srbija je prema zvaničnim podacima  Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, u prvoj deceniji ovog veka privukla 21,15 milijardi dolara direktnih stranih investicija. Dakle duplo je veći finansijski priliv od dijaspore nego od stranih investitora.

Srđan Srećković, ministar vera i  dijaspore  kaže da je od 2000. do danas dijaspora direktno investirala u srpsku ekonomiju 550 miliona dolara i osnivanjem malih i srednjih preduzeća zaposlila oko 25.000 ljudi.

Srećković je istakao i da činjenica da je prestižna nagrada Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza za najbolji izvozni proizvod u prošloj godini pripala firmi za proizvodnju lakih letelica iz Kraljeva, čiji su vlasnici upravo povratnici iz dijaspore, što  pokazuje da se stvari kreću na bolje.

Ministar smatra da je još uvek spora i nedovoljno ažurna administracija  najveća prepreka u privlačenju svih investitora, pa i onih našeg porekla za koje je ključna reč poverenje koje se polako i  mukotrpno se ponovo vraća.

Srećković kaže da Ministarstvo vera i dijaspore izradilo je elektronski katalog za ulagače iz dijaspore sa ponudom 193 konkretna investiciona projekta iz 68 opština i gradova. Ovakav tehnološki najsavremeniji način komunikacije naišao je na odobravanje poslovne dijaspore, ali se očekujuju i  kontakte  sa njihovim partnerima,strancima. Danas investitori ne dolaze sami. Za njih se moramo boriti, jer je investicioni kapital ograničen, a nama je neophodan. Ovo je prvi put da je neki državni organ objedinio na jednom mestu mnogo konkretnih i razrađenih investicionih projekata. Nudimo sve potrebne informacije, kontakte u lokalnoj samoupravi. Najviše projekata, 40,6 odsto, nudi se za ulaganja u turizmu, 20,3 odsto u industrijske zone, 18,7 u infrastrukturu.

Ministar je naglasio da će ministarstvo vera i dijaspore nastaviti  da  obaveštava naše ljude u rasejanju o mogućnostima ulaganja i privređivanja u Srbiji,kaže da  je svaki pojedinačni investitor  važan i da će se ministarstvo svakome neposredno obraćati s namerom da se što brže ostvaruju  ideje i projekti. Srećković je rekao i da očekuje da će ekonomska diplomatija usmerena na sve potencijalne ulagače veoma brzo postati jedan od ključnih elemenata naše državne politike.

 
Joomla templates by a4joomla