Baner
Baner
Upotreba pečata nije obavezna od 1. februara 2012. godine
E-Izdavaštvo - Komentari propisa
sreda, 15 jun 2011 10:49

Novi Zakon o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 - dalje: Zakon) počinje da se primenjuje 1. februara 2012. godine.

Prema odredbi člana 25. Zakona koji reguliše upotrebu poslovnog imena, pečata i drugih podataka u dokumentima, privredno društvo (takođe i preduzetnik) nije dužno da upotrebljava pečat u poslovnoj komunikaciji.

Ovo je dosta interesantna odredba iz najmanje 2 razloga.

Do sada su nam ispirali pamet zbog pečata – ako nemaš pečat kao da nisi živ čovek u smislu zastupanja firme. Mislim da se svakom bar jednom desilo da je zaboravio da "udari" pečat na dokument, ili da ponese pečat sa sobom. Usledilo bi nerviranje, vraćanje po pečat, gubljenje vremena i novca (za gorivo, ne/propisno parkiranje, taksi i sl). Iz tog razloga ova odredba je povoljna, jer može koristiti privredi. Naravno uz određene mere predostrožnosti zbog moguće zloupotrebe.

Međutim veću pažnju privlači to što ova odredba propisuje šta nije obavezno. Naime opšte je pravilo da se zakonima i drugim aktima propisuje šta je obavezno i koja su prava. Za sve ono što nije propisano kao obavezno, smatra se da nije obavezno. Dakle ako upotreba pečata nije propisana kao obavezna (što nije postojećim zakonima) onda nema potrebe za propisivanjem zakonom da to nije obavezno.

Istovremeno, nije propisana zabrana upotrebe pečata, tako da se pečat i dalje može koristiti.

Videćemo kako će se u praksi sprovoditi ova odredba. Poslovna kultura upotrebe pečata u Srbiji je toliko raširena i ustaljena na svim nivoima poslovanja da je potreban znatan napor da se ovo izmeni.
 
Joomla templates by a4joomla