Baner
Baner
Potpisan Protokol između Srbije i Ruske Federacije o izuzecima iz režima slobodne trgovine
Vesti
ponedeljak, 25 jul 2011 09:19

Izvor: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i trgovinski predstavnik Ruske Federacije u Republici Srbiji J.J. Kudinov potpisali su danas u Beogradu Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o izuzecima iz režima slobodne trgovine i pravilima o određivanju zemlje porekla robe uz Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2000. godine.

Ovim dokumentom liberalizovano je oko 99% trgovine sa Ruskom Federacijom. Carina će se plaćati samo za jedan manji broj proizvoda u našem izvozu, i to: meso i jestive otpatke od živine, pojedine pozicije sira, šećer, penušavo vino, nedenaturisan etil alkohol, cigarete, predivo od pamuka, tkanine od pamuka, pojedine pozicije kompresora, traktore, putničke automobile i upotrebljavana motorna vozila.

U odnosu na postojeće spiskove izuzeća koji se primenjuju prilikom izvoza iz Republike Srbije na teritoriju Ruske Federacije ostvariće se dalja liberalizacija međusobne trgovine za sve tepihe i podne pokrivače, nameštaj, registar kase, monitore i projektora, televizijske prijemnike, skrob i glikozni sirup.

U trgovini između Srbije i zemalja članica Carinske unije, nakon potpisivanja Protokola o izuzecima iz režima slobodne trgovine i pravilima o poreklu robe sa Ruskom Federacijom, primenjivaće se identična pravila o poreklu robe, a uvedena je mogućnost primene dijagonalne kumulacije porekla robe, gde su kao strane učesnice u kumulaciji porekla robe predviđene Srbija, Kazahstan, Rusija i Belorusija.

Robna razmena između Srbije i Ruske Federacije je u stalnom porastu. U toku 2010. godine ukupna robna razmena iznosila je 2.691,9 miliona USD , pri čemu je izvoz Srbije iznosio 534,7 miliona USD (rast od 53,0 % u odnosu na prethodnu godinu), a uvoz iz RF iznosio 2.157,2, miliona USD (rast od 9,5 % u odnosu na prethodnu godinu). U prvih pet meseci 2011. godine ostvarena je ukupna robna razmena u vrednosti od 1.356,8 miliona USD što je za 40,2% više u odnosu na isti period prethodne godine. Izvoz iz Srbije iznosio je 280 miliona USD (rast od 64,3 % u odnosu na isti period prethodne godine), a uvoz iz RF iznosio 1.076,8  miliona USD (rast od 35,1 % u odnosu na isti period prethodne godine).

Potpisivanjem ovog dokumenta, okončan je proces usklađivanja trgovine Republike Srbije sa Carinskom unijom Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana koji pruža velike mogućnosti za povećanje konkurentnosti naših privreda, povećanje izvoza i unapređenje robne razmene.

Zakon o potvrđivanju protokola između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o izuzecima iz režima slobodne trgovine uz sporazum između Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Ruske Federacije o slobodnoj trgovini između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije od 28. avgusta 2000. godine ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori ", br. 105/2009)

 
Joomla templates by a4joomla