Baner
Baner
Završen proces preregistracije udruženja
Vesti
sreda, 17 avgust 2011 14:35

Izvor: Vlada Republike Srbije

Beograd, 16. avgust 2011. godine – Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije Milan Marković saopštio je danas da je u skladu sa Zakonom o udruženjima u Srbiji do sada preregistrovano 10.549, a osnovano 4.317 novih udruženja građana.

Marković je na konferenciji za novinare, održanoj povodom završetka procesa preregistracije i upisa svih postojećih udruženja građana u jedinstveni elektronski Registar udruženja, istakao da je taj postupak sproveden profesionalno.

Posao registracije sada je znatno olakšan i ubrzan, budući da je za vođenje tog postupka sada nadležna Agencija za privredne registre (APR), koja vodi i elektronski Registar udruženja, ocenio je ministar.

On je podsetio na to da su se pre uspostavljanja elektronskog Registra domaća udruženja vodila u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, dok registar stranih udruženja nije ni postojao.

Srbija je, kako je napomenuo, među zemljama koje su poslednje donele Zakon o udruženjima, ali sada ima jedan od najboljih zakonskih akata u okruženju.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović naglasio je da je procedura registracije sada jednostavnija i da se sve može obaviti na jednom mestu.

Obradović je podsetio na to da APR vodi registar domaćih i stranih udruženja od 22. oktobra 2009. godine, dok su domaća udruženja i savezi građana imali zakonski rok od 18 meseci da usklade svoju dokumentaciju sa novim Zakonom o udruženjima, kao i da podnesu registracionu prijavu za usklađivanje u APR-u.

Iz Registra su izbrisane 16.982 društvene organizacije, udruženja građana ili saveza jer nisu podneli pomenutu prijavu u zakonskom roku, precizirao je on i dodao da se trenutno obrađuje još 2.300 prijava kod kojih se očekuje dopuna dokumentacije.

Direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Ivana Ćirković objasnila je da su sada dostupne informacije o tome koje vrste udruženja postoje, na koji način rade i slično.

Ona je ocenila da će te informacije biti od velike pomoći u sagledavanju rada nevladinog sektora u jednom velikom istraživanju, čije je sprovođenje planirano u narednom periodu.

Direktor udruženja "Građanske inicijative" Miljenko Dereta istakao je da je to udruženje učestvovalo u svim fazama izrade Zakona o udruženjima, čije je donošenje bilo veoma važno.

 
Joomla templates by a4joomla