Baner
Baner
Ukupan fond zarada u julu 2011. manji od onog u oktobru 2008. godine
Vesti
četvrtak, 25 avgust 2011 13:17

Izvor: dnevnik.rs

Prva kriza je napravila ogromnu štetu Srbiji, privredi i građanima, a novi talas ekonomske pošasti nas svakako neće zaobići.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izrazio je juče bojazan da će novi talas ekonomske krize, bez obzira na to što je drugog karaktera i odnosi se na probleme javnog duga, negativno uticati na privredu Srbije.

– Privreda Srbije dočekuje novi talas krize oslabljena i s manjom „kondicionom snagom” nego što je to bio slučaj 2008. godine – poručio je Bugarin na Tanjugovom okruglom stolu „Da li je Srbija spremna za drugi udar ekonomske krize”. – Ukupan mesečni fond zarada u oktobru 2008. godine iznosio je 805 miliona evra, a u julu ove godine 674 miliona evra, što predstavlja pad od 16,3 odsto.

On je naveo i podatke o kretanju prosečne zarade pre i nakon ekonomske krize iz 2008. godine.
– Izraženo u evrima, oktobarska zarada iz 2008. godine je bila 403,7, a ovogodišnja julska 383,8 evra, što je oko 4,8 odsto manje nego oktobra 2008. – kazao je Bugarin.

On je naveo da se to pre svega odnosi na vrlo izražen problem velike nelikvidnosti i nesolventnosti domaćih preduzeća. Naglasio je da baš zbog toga što je poznato o kakvoj je krizi reč, država mora da reaguje na vreme i da stalno vodi dijalog s poslovnom zajednicom. Predsednik PKS-a se složio s tim da je svakako potrebna podrška izvoznim preduzećima, pa bilo to uz dokapitalizaciju posredstvom Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, ili osnivanjem razvojne banke. Bugarin je rekao da je uočeno da se predlozi privrede prihvataju s višemesečnim kašnjenjem, što se u budućoj praksi svakako mora promeniti.

– Privredna komora Srbije je tako još pre tri i po godine tražila smanjenje obavezne rezerve banaka, što bi stvorilo šansu da se u privredu "upumpaju" dodatne pare – rekao je Bugarin.

On je, na kraju, ukazao na još jedan problem, a to je da je industrija Srbije većim delom devastirana u procesu privatizacije, da su tehnološke platforme zastarele pa je nemoguće očekivati veću proizvodnju u uslovima tehnološkog zaostajanja.

Jasna industrijska strategija i postojanje strategije države koja je održiva na duži rok i imala bi jednu konstantu, bez obzira na obaveze prema biračkom telu ili poslovnoj zajednici, nešto je što bi dalo pozitivan rezultat, ocenio je Bugarin, i zaključio da ‘ad hok’ mere svakako ne bi imale pozitivne efekte.

 
Joomla templates by a4joomla