Baner
Baner
Dve opcije pred privredom - siva zona ili zatvaranje firmi
Vesti
četvrtak, 01 septembar 2011 19:15

Izvor: Beta / B92 biz

Beograd -- Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin smatra da nije realno očekivati da se reforma poreza na zarade sprovede u mandatu ove vlade.

Zahtev Privredne komore Srbije je, kako je rekao Bugarin, da poreska reforma, koja bi mogla biti sprovedena sledeće godine, bude stimulativna za privrednike, što bi doprinelo smanjenju poslovanja u "sivoj zoni".

Budući da je od oktobra 2008. godine, kada je bilo 1.995.000 zaposlenih, bez posla je ostalo 239.000 ljudi, Bugarin je predložio da Vlada Srbije preduzme mere kojima če biti podsticano zapošljavanje i izvoz.

Komentarišući najavu Vlade Srbije da će od septembra doneti uredbu kojom će rokovi plaćanja biti ograničeni na 45 do 60 dana, Knežević je kazao da u uređenim državama nije moguće dugovati državi, ali nije moguće ni da država duguje privredi.

On je kazao da u budžetu Srbije nema novca za otplatu duga i da je najava Vlade "šminkanje mrtvaca".

 

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević ocenio je da je najava smanjenja opšte stope poreza na zarade "laž oročena na godinu dana i jeftina politička estrada".

Asocijacija, predlaže da se porezi i doprinosi na plate do 30.000 dinara smanje na 40 odsto, čime bi se postigla "socijalna progresivnost".

"Treba da se ujednače plate realnog sektora sa zaradama u javnom sektoru koje su duplo veće", kazao je Knežević i dodao da tih razlika u platama, kakve su u Srbiji, nema nigde u svetu.

Prema njegovim rečima, "stabilizacijom poreza stabilizuju se i postojeća radna mesta, a onda može da se računa i na nova zapošljavanja". On naglašava da kako je krenulo, bez posla će ostati jođ 100 000 radnika.

“U sadašnjim uslovima privreda ima dve opcije - ili bežanje u sivu zonu ili zatvaranje firmi", upozorio je Knežević.

 
Joomla templates by a4joomla