Банер
Банер
Ограничење ауторских права у циљу извештавања јавности о текућим догађајима биће проширено и на интернет
Вести

Извор: Влада Републике Србије

Београд, 6. септембар 2011. године – Министар просвете и науке у Влади Републике Србије Жарко Обрадовић поручио је данас да ће усвајањем Предлога закона о патентима права проналазача и научника бити боље заштићена, што ће подстаћи иновације и инвестирање у примену проналазака.

Обрадовић је на седници Одбора за науку и технолошки развој Скупштине Србије нагласио да предложена законска решења гарантују носиоцима патената монополска права на коришћење проналазака и право да спрече неовлашћену производњу и продају пататентних производа.

Он је навео да је носиоцима патентних права предвиђено јачање правне заштите, чиме се подстичу проналазачи и научници да стварају, а привредна друштва да инвестирају у примену проналазака.

Министар је истакао да предложено законско решење прописује ко има права на производњу, шта се сматра повредом права и које мере се могу предузети тим поводом.

Законским решењем је предвиђено и право на жалбу, што ће ефикасније заштитити права проналазача, навео је Обрадовић и додао да се прописују услови и начин стицања заштите за проналазак, као и начини подношења пријаве патената који имају дејства ван Србије.

Говорећи о изменама Закона о ауторском и сродним правима, министар је напоменуо да ће та област у потпуности бити усклађена са европским прописима, а интереси аутора у Србији биће боље заштићени.

Он је навео да измене, између осталог, предвиђају и забрану умножавања књига, уџбеника и стручне литературе, чиме ће се стати на пут раширеном копирању и угрожавању ауторских права.

Обрадовић је саопштио да се ограничење ауторских права у циљу извештавања јавности о текућим догађајима убудуће неће односити само на штампу, телевизију и радио, већ и на интернет.

Одбор за науку и технолошки развој Скупштине Србије једногласно је усвојио Предлог закона о патентима и измене Закона о ауторским и сродним правима о којима ће парламент расправљати на седници која почиње у среду. 
Јоомла templateс бy а4јоомла