Baner
Baner
Ograničenje autorskih prava u cilju izveštavanja javnosti o tekućim događajima biće prošireno i na internet
Vesti

Izvor: Vlada Republike Srbije

Beograd, 6. septembar 2011. godine – Ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović poručio je danas da će usvajanjem Predloga zakona o patentima prava pronalazača i naučnika biti bolje zaštićena, što će podstaći inovacije i investiranje u primenu pronalazaka.

Obradović je na sednici Odbora za nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije naglasio da predložena zakonska rešenja garantuju nosiocima patenata monopolska prava na korišćenje pronalazaka i pravo da spreče neovlašćenu proizvodnju i prodaju patatentnih proizvoda.

On je naveo da je nosiocima patentnih prava predviđeno jačanje pravne zaštite, čime se podstiču pronalazači i naučnici da stvaraju, a privredna društva da investiraju u primenu pronalazaka.

Ministar je istakao da predloženo zakonsko rešenje propisuje ko ima prava na proizvodnju, šta se smatra povredom prava i koje mere se mogu preduzeti tim povodom.

Zakonskim rešenjem je predviđeno i pravo na žalbu, što će efikasnije zaštititi prava pronalazača, naveo je Obradović i dodao da se propisuju uslovi i način sticanja zaštite za pronalazak, kao i načini podnošenja prijave patenata koji imaju dejstva van Srbije.

Govoreći o izmenama Zakona o autorskom i srodnim pravima, ministar je napomenuo da će ta oblast u potpunosti biti usklađena sa evropskim propisima, a interesi autora u Srbiji biće bolje zaštićeni.

On je naveo da izmene, između ostalog, predviđaju i zabranu umnožavanja knjiga, udžbenika i stručne literature, čime će se stati na put raširenom kopiranju i ugrožavanju autorskih prava.

Obradović je saopštio da se ograničenje autorskih prava u cilju izveštavanja javnosti o tekućim događajima ubuduće neće odnositi samo na štampu, televiziju i radio, već i na internet.

Odbor za nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije jednoglasno je usvojio Predlog zakona o patentima i izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima o kojima će parlament raspravljati na sednici koja počinje u sredu. 
Joomla templates by a4joomla