Baner
Baner
Oštrije kazne za firme koje ne uplaćuju doprinose
Vesti
sreda, 14 septembar 2011 09:48

Izvor: Blic

Vlada je svesna da dosta poslodavaca izbegava plaćanje doprinosa i poreza na zarade i zato ćemo u naredne dve sedmice izmeniti zakonsku regulativu. Sankcije će ubuduće biti oštre i efikasne i više niko neće moći da uplati samo neto zaradu a da ne uplati i bruto iznos, znači sve doprinose i poreze, kaže u razgovoru za Blic Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

"Ministarstvo finansija i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će zajednički predložiti sistemsko rešenje, rokovi će biti skraćeni i država će obezbediti sredstva da se obaveze redovno izmiruju. Isto će važiti i za lokalni nivo vlasti", rekao je državni sekretar u vezi sa rokovima plaćanja države.

Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija istako je da se planira smanjenje rashoda na više pozicija. "Tri glavne stavke su nabavka robe i usluga (tri milijarde dinara manje), kapitalni rashodi, ali tako da neće biti ukinuta nijedna investicija, već će se bolje planirati dinamika plaćanja, što znači da će neka plaćanja biti obavljena 2012. godine (šest milijardi dinara).

Treća velika pozicija su rashodi za kamate (tri milijarde) koji će biti manji od plana. Takođe će i transferi ostalim nivoima vlasti biti nešto niži, subvencije će biti manje... Kada se sve sabere, rebalansom ćemo ostvariti uštede koje su dogovorene s misijom MMF-a."

"Kapitalne investicije sigurno neće jer su infrastrukturni projekti ključni pokretač privredne aktivnosti, što je i potvrđeno kroz velike infrastrukturne projekte koje je inicirala i realizovala ova vlada. Bilo bi kontraproduktivno da ih ukidamo u uslovima kada se Vlada zalaže za privredni rast koji treba da omogući veću zaposlenost i bolji standard. U tom smislu, verujemo i da će se u Srbiji dogodine živeti bolje nego ove godine."

Nikezić je istakao da "subvencije privredni ne mogu biti ukinute i one svuda postoje, pogotovo u periodima krize ili neposredno posle krize. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će uraditi program subvencija za narednu godinu u skladu s potrebama i našim mogućnostima. Subvencije jesu podsticaj za jačanje privredne aktivnosti i one su nam i dalje neophodne".

"Očekujemo povećanje privredne aktivnosti u narednoj godini za tri odsto, a za sada ne beležimo značajnije znake recesije. Želeo bih da naglasim da sada ostvarujemo istorijski najveći nivo izvoza u Srbiji koji je za oko 15 odsto viši nego u pretkriznoj 2008. godini, dok je uvoz niži za više od 10 odsto." - rekao je državni sekretar

"Ne planiramo da u narednoj godini povećavamo PDV. Sadašnje projekcije ne podrazumevaju ni smanjenje poreza i doprinosa na zarade, ali je ta mogućnost otvorena. Naš interes je da stalno unapređujemo poreski sistem." - odgovorio je Nikazić na pitanje o planovima za promenu poreza.
 
Joomla templates by a4joomla