Baner
Baner
Srpski patenti direktno u Evropski zavod za patente
Vesti

Izvor: Vlada Republike Srbije / Zavod za intelektualnu svojinu Srbije

Beograd, 22. septembar 2011. godine – Ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da će članstvo Srbije u Evropskoj patentnoj organizaciji omogućiti unapređenje sistema zaštite intelektualne svojine, primenu svetskih tehnologija i sigurnost  investitorima da će njihovi patenti biti zaštićeni.

Obradović je na konferenciji za novinare, održanoj povodom pristupanja Srbije Evropskoj patentnoj organizaciji, ocenio da je članstvo naše zemlje u toj organizaciji od oktobra prošle godine značajno jer podstiče i doprinosi promovisanju pitanja zaštite intelektualne svojine.

Članstvo Srbije u Evropskoj patentnoj organizaciji i saradnja sa Evropskim zavodom za patente, kao njenim izvršim telom, od velikog su značaja za izgradnju kvalitetnog i efikasnog sistema zaštite intelektualne svojine u Srbiji, naglasio je ministar i naveo da se u Evropi godišnje prizna 50.000 patenata.

Baza podataka Evropskog zavoda obuhvata 70 miliona patentnih dokumenata, a od 2014. godine svi ti patenti biće dostupni i na srpskom jeziku, saopštio je on.

Govoreći o intelektualnoj svojini, Obradović je napomenuo da je prošle nedelje u Skupštini Srbije na dnevnom redu bilo nekoliko zakona iz te oblasti.

Ministar je poručio da dobra zakonska regulativa i članstvo Srbije u Evropskom zavodu za patente mogu pružiti sigurnost investitorima koji žele da ulažu u Srbiju.

Predsednik Evropskog zavoda za patente Benoa Batisteli istakao je da olakšavajuću okolnost predstavlja to što sada nije neophodno da se zemlja koja želi da zaštiti pronalaske obrati zavodima u svih 38 zemalja članica patentne organizacije, već to može učiniti direktno prijavom Evropskom zavodu.

„Saradnja između Evropskog zavoda za patente i Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije podržava razvoj ekonomije zasnovane na znanju i podsticanje istraživačko - razvojnih aktivnosti u Srbiji", rekao je predsednik EPO, Benoa Batisteli. "Srpska preduzeća bi trebalo da imaju posebnu korist od toga, jer evropski patenti obezbeđuju uštedu u troškovima i potpunu pravnu zaštitu za pronalaske na jednom od najdinamičnijih tržišta u svetu."

Batisteli je istakao da patentiranje nije važno samo za velike kompanije, već i za mala i srednja preduzeća, kao i za centre za istraživanje i razvoj.

On je napomenuo da tržište Evropske patentne organizacije obuhvata 600 miliona ljudi u 38 zemalja.

Kada se govori o okvirnom poređenju zemalja u regionu, a u vezi zaštite pronalazaka patentom korišćenjem Evropskog patentnog sistema, može se reći da Srbija stoji rame uz rame sa Rumunijom i Bugarskom. Hrvatska i Slovačka imaju oko 50% više evropskih patentnih prijava i preko dvostruko više patenata, dok Slovenija i Grčka imaju 3-4 puta više prijava. Mađarska ima više prijava od svih navedenih zemalja i time zauzima prvo mesto u regionu.

Podsećanja radi, u toku je realizacija dvogodišnjeg projekta „Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije“, koji finansira Evropska unija u vrednosti od 2.2 miliona evra, a koji sprovodi Evropski zavod za patente.

Direktor Zavoda za intelektualnu svoju Srbije Branka Totić navela je da se u Srbiji godišnje prijavi 300 patenata, a da članstvo naše zemlje u Evropskoj patentnoj organizaciji sada omogućava da prijave iz Srbije preko domaćeg zavoda budu direktno prosleđene u Evropski zavod.
 
Joomla templates by a4joomla