Baner
Baner
Započeta preregistracija u Registru sporta - Sportski savez Srbije prvi se prijavio za preregistraciju
Vesti
ponedeljak, 26 septembar 2011 07:01

Izvor: APR / Ministarstvo omladine i sporta / Vlada Srbije

Podnošenjem prve prijave za preregistraciju, koju je u ime Sportskog saveza Srbije podneo njegov predsednik Aleksandar Šoštar, u APR je i zvanično počeo sa radom Registar sporta, u koji će se, prema očekivanjima, upisati oko 16 hiljada sportskih udruženja, društava i saveza.

Na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom početka rada Registra udruženja, društava i saveza u oblasti sporta, govorili su direktor APR Zvonko Obradović, pomoćnik ministra u sektoru za sport Dragan Atanasov i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar.


Instruktivni sastanak povodom početka preregistracije i upisa sportskih udruženja u APR

U organizaciji Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije, u sredu, 21. septembra, u Palati „Srbija“ održan je instruktivni sastanak povodom početka preregistracije i upisa u Registar sportskih udruženja i saveza pri Agenciji za privredne registre.

Sastanku su prisustvovali ministar omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, direktor APR-a Zvonko Obradović, predstavnici granskih saveza i poverenika za sport u jedinicama lokalne samouprave, ministar omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, direktor APR-a Zvonko Obradović i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar.

Ministar Samardžić Marković pozdravila je prisutne i istakla da je današnji sastanak od velike važnosti za primenu zakona jer za dva dana počinje upis u Registar sportskih udruženja i saveza pri APR-u, koji će trajati do aprila iduće godine.

„Nama je stalo da se zakon primenjuje. Današnji sastanak je pojam brige da ta primena ne bude administrativno nametanje na sportske saveze, već da pokažemo da država i cela njena administracija namenjena sportu brine o tome da sportu bude lakše“, istakla je Samardžić Marković.

Predsednik Sportskog saveza Srbije ocenio je da je preregistracija sportskih saveza i udruženja, koju novi Zakon o sportu nosi,  jedna ozbiljna aktivnost i da je današnji sastanak značajan kako bi se dobile sve neophodne informacije i prava slika o tome šta je sve potrebno preduzeti u pogledu preregistracije i usklađivanja svih pravnih normativnih akata.

„Sport je živa materija i svi mi volimo da se takmičimo, ovo su stvari koje nisu strogo i usko vezane za sport, ali su neminovne da bi se stvari kanalisale u vrlo pravi sistem“, istakao je Šoštar.

Ovom prilikom, predstavnici APR, registrator Nives Čulić, pomoćnica registratora Aleksandra Rašković i izvršilac registratora za sportske organizacije Filip Kačarević, prisutne su upoznali sa radom Registra, kao i sa kompletnom procedurom prevođenja iz starog u novi Registar, kako bi predstavnici nacionalnih granskih saveza i teritorijalnih sportskih saveza mogli da pruže adekvatnu pomoć svojim članovima u vezi upisa u Registar kod APR.

Upis u u Registar sportskih udruženja i saveza pri Agenciji za privredne registre zvanično je počeo 23. septembra 2011. godine.


Počela besplatna preregistracija sportskih udruženja

Beograd, 23. septembar 2011. godine – Direktor Agencije za privredne registre Republike Srbije Zvonko Obradović najavio je danas da će besplatna preregistracija sportskih udruženja trajati do 12. aprila sledeće godine i precizirao da se do tog roka očekuje upis približno 16 hiljada sportskih udruženja.

Obradović je na konferenciji za novinare održanoj povodom početka rada Registra udruženja, društava i saveza u oblasti sporta naglasio da je registracija poverena Agenciji za privredne registre radi ostvarivanja principa javnosti i objedinjavanja baze podataka o svim sportskim udruženjima, društvima i savezima na jednom mestu.

Udruženja koja obavljaju privrednu delatnost biće registrovana kao privredna društva u oblasti sporta, dok će u ovoj agenciji sva sportska udruženja registrovati i svoje godišnje finansijske izveštaje, objasnio je on.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Dragan Atanasov istakao je da je početkom rada ovog registra počela i primena novog Zakona o sportu.

Atanasov je posebno ukazao na važnost zajedničkog učešća svih relevantnih sektora u unapređenju u oblasti sporta i ubrzavanju formalnih procesa kao što je administrativni prelazak, odnosno preregistracija sportskih klubova i saveza, koja je maksimalno pojednostavljena.

Prvu prijavu za preregistraciju danas je u ime Sportskog saveza Srbije podneo predsednik tog saveza Aleksandar Šoštar.

Šoštar je naglasio da je ovaj savez, kao krovna organizacija u oblasti sporta u našoj zemlji, na vreme informisao svoje članove o procedurama i postupku preregistracije.

On je ponovo uputio poziv svim sportskim čelnicima da izvrše zakonsku obavezu i upišu se u Registar udruženja, društava i saveza u oblasti sporta.
 
Joomla templates by a4joomla