Baner
Baner
Puna primena Sporazuma o slobodnoj trgovini Republika Srbija – EFTA - od 1. oktobra uključen i Island
Vesti

Izvor: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

Beograd, 28. septembar 2011.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa državama EFTA od 1. oktobra 2011. godine stupa na snagu i između Srbije i Islanda.

Evropsko udruženje slobodne trgovine (EFTA), čine četiri članice: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska. Zbog specifične ratifikacione procedure 1. oktobra 2010. godine otpočela je primena Sporazuma između Srbije i Švajcarske i Lihtenštajna, a 1. juna 2011. godine između Srbije i Norveške.

Trgovinska razmena Srbije i Islanda je veoma malog obima i iznosila je oko 10 miliona evra za poslednje dve godine. Srbija na Island izvozi uglavnom tekstilne proizvode i proizvode hemijske industrije, a uvozi ribu, ostale morske proizvode i farmaceutske proizvode. Islandska kompanija „Actavis“ (ranije „Pharmaco“) je većinski vlasnik „Zdravlja“ iz Leskovca. Ova kompanija najviše je uložila u rekonstrukciju farmaceutskog sektora, odeljenja za istraživanje, razvoj i logistiku. Grupa „Actavis“ je od 2003. godine investirala u „Zdravlje“ više od 35 miliona evra.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa državama EFTA potpisan je 17. decembra 2009. godine u Ženevi, a ratifikovan u Narodnoj skupštini Republike Srbije 26. maja 2010. godine. 
Joomla templates by a4joomla