Baner
Baner
Kontrole bez direktnog kontakta poreske inspekcije i obveznika
Vesti
utorak, 04 oktobar 2011 11:35

Izvor: Tanjug / Economy.rs

Pomoćnik direktora Poreske uprave Zoran Vasić najavio je da će osavramenjivanem te institucije poreske kontrole biti obavljane bez direktnog kontakta poreske inspekcije i poreskog obveznika.

Pomoćnik direktora Vasić je u izjavi Tanjugu rekao da je to predviđeno Strategijom razvoja Poreske uprave od 2011. do 2015. godine.

Vasić je istakao da ne stoje primedbe privrednika da kontrole inspekcijskih organa dugo traju, pošto dužina kontrole zavisi od pojedinačnog slučaja, odnosno da li postoje naznake da se radi o većim nepravilnostima.

Privrednici, takođe, propise u ovoj oblasti ocenjuju kao nejasne i teško primenljive.

"Kontrole poreskih obveznika gde postoji indicija da se radi o većim nepravilnostima sigurno traju duže. Kod onih preduzetničkih radnji gde radi samo vlasnik, jeste da njegovo prisustvo u postupcima kontrole, ne dozvoljava da on može i istovremeno da obavlja delatnost. Međutim, u svim onim slučajevima gde su to višečlana društva ili radnje koje imaju veći broj zaposlenih, mi ne zatvaramo objekat", objasnio je Vasić.

Vasić je naglasio da poreski inspektor zatvara objekat jedino ukoliko ne završi u potpunosti svoj posao, a poreski obveznik se ne složi da ta kontrola bude okončana po završetku radnog vremena.

"Onda postoji mogućnost da poreski inspektor zapečati radnju, ali je obavezan da je otvori sa početkom radnog vremena sledećeg dana", naglasio je Vasić.

Pomoćnik direktora je ukazao da je Poreska uprava poslednjih godina učinila veliki pomak u ostvarivanju rezultata punjenja republičkog budžeta.

"Mi smo i u 2009. i u 2010. u potpunosti ispunili taj plan sa jednim neznatnim prebačajem. Tako je u 2010. plan prebačen za nekih 0,9 odsto, odnosno za oko 15 milijardi dinara", naglasio je on.

Po Vasiću, Poreska uprava, s obizirom na stanje u privredi, naplaćuje nešto manje od predviđenog iznosa planom punjenja budžeta za ovu godinu te je tako zaključno sa avgustom naplata manja za oko 2,7 odso.

Vasić je istakao da je Strategijom poreske uprave 2011. do 2015, predviđeno informisanje i obučavanje poreskih obveznika, što će dovesti do veće naplate poreza.

S tim u vezi, napomenuo je Vasić, krajem septembra je potpisan sporazum između Privredne komore Beograda i Poreske uprave Srbije koji predviđa poboljšanje informisanje i edukacije poreskih obveznika.

Pomoćnik direktora je rekao da to ne znači kako Poreska uprava u potpunosti obustavlja svoje kontrole.

"Kontrole će i dalje postojati, samo će u narednom periodu biti usmerena prema poreskim obveznicima koji ne izmiruje dovoljno svoje obaveze", kazao je Vasić.

Vasić je dodao i da je nedovoljan broj inspektora za obavljanje sveobuhvatnijih kontrola.

"Što se tiče dosadašnjeg broja inspektora, on je relativno mali za opsežnije i dublje kontrole", ukazao je Vasić.

Prema dosadašnjim podacima, 750 poreskih inspektora trenutno kontroliše oko 117.000 firmi, obveznika poreza na dodatu vrednost (PDV).

Prema podacima PKS, troškovi privrede po osnovu inspekcijskih kontrola iznose oko 13 miliona evra godišnje. 
Joomla templates by a4joomla