Банер
Банер
Контроле без директног контакта пореске инспекције и обвезника
Вести
уторак, 04 октобар 2011 11:35

Извор: Тањуг / Ецономy.рс

Помоћник директора Пореске управе Зоран Васић најавио је да ће осаврамењиванем те институције пореске контроле бити обављане без директног контакта пореске инспекције и пореског обвезника.

Помоћник директора Васић је у изјави Тањугу рекао да је то предвиђено Стратегијом развоја Пореске управе од 2011. до 2015. године.

Васић је истакао да не стоје примедбе привредника да контроле инспекцијских органа дуго трају, пошто дужина контроле зависи од појединачног случаја, односно да ли постоје назнаке да се ради о већим неправилностима.

Привредници, такође, прописе у овој области оцењују као нејасне и тешко применљиве.

"Контроле пореских обвезника где постоји индиција да се ради о већим неправилностима сигурно трају дуже. Код оних предузетничких радњи где ради само власник, јесте да његово присуство у поступцима контроле, не дозвољава да он може и истовремено да обавља делатност. Међутим, у свим оним случајевима где су то вишечлана друштва или радње које имају већи број запослених, ми не затварамо објекат", објаснио је Васић.

Васић је нагласио да порески инспектор затвара објекат једино уколико не заврши у потпуности свој посао, а порески обвезник се не сложи да та контрола буде окончана по завршетку радног времена.

"Онда постоји могућност да порески инспектор запечати радњу, али је обавезан да је отвори са почетком радног времена следећег дана", нагласио је Васић.

Помоћник директора је указао да је Пореска управа последњих година учинила велики помак у остваривању резултата пуњења републичког буџета.

"Ми смо и у 2009. и у 2010. у потпуности испунили тај план са једним незнатним пребачајем. Тако је у 2010. план пребачен за неких 0,9 одсто, односно за око 15 милијарди динара", нагласио је он.

По Васићу, Пореска управа, с обизиром на стање у привреди, наплаћује нешто мање од предвиђеног износа планом пуњења буџета за ову годину те је тако закључно са августом наплата мања за око 2,7 одсо.

Васић је истакао да је Стратегијом пореске управе 2011. до 2015, предвиђено информисање и обучавање пореских обвезника, што ће довести до веће наплате пореза.

С тим у вези, напоменуо је Васић, крајем септембра је потписан споразум између Привредне коморе Београда и Пореске управе Србије који предвиђа побољшање информисање и едукације пореских обвезника.

Помоћник директора је рекао да то не значи како Пореска управа у потпуности обуставља своје контроле.

"Контроле ће и даље постојати, само ће у наредном периоду бити усмерена према пореским обвезницима који не измирује довољно своје обавезе", казао је Васић.

Васић је додао и да је недовољан број инспектора за обављање свеобухватнијих контрола.

"Што се тиче досадашњег броја инспектора, он је релативно мали за опсежније и дубље контроле", указао је Васић.

Према досадашњим подацима, 750 пореских инспектора тренутно контролише око 117.000 фирми, обвезника пореза на додату вредност (ПДВ).

Према подацима ПКС, трошкови привреде по основу инспекцијских контрола износе око 13 милиона евра годишње. 
Јоомла templateс бy а4јоомла