Baner
Baner
Da li je moguće na bilo koji način da fizičko lice bez firme ima web sajt i kroz taj sajt naplaćuje svoje usluge drugim fizičkim licima?
Napisao Ljubiša Lazarević   
ponedeljak, 17 oktobar 2011 08:08

Pitanje

Da li je moguće na bilo koji način da fizičko lice bez firme ima web sajt i kroz taj sajt naplaćuje svoje usluge drugim fizičkim licima? Naravno ne želim da radim nelegalno,već kako da regulišem porez koji bih imao i mogao da legalno radim.

Odgovor

Prema mom mišljenju nije moguće da fizičko lice ima web sajt i kroz taj sajt napaćuje svoje usluge drugim fizičkim licima.

Pri tome akcenat je na sledećem. Ako fizičko lice redovno obavlja neki posao koji mu je stalni izvor prihoda, tada mora da registruje firmu. Ako je obavljanje poslova sporadično (ad hoc) i ne predstavlja stalni izvor prihoda, tada je moguće obavljati delatnost bez registracije, a porez plaćati po svakom obavljenom poslu.

U ovom našem članku imate kalkulator i neka službena mišljenja u slučaju kada fizičko lice nema firmu, a ostvaruje prihod. Tada je fizičko lice dužno da prijavi taj prihod, obračuna i uplati porez i/ili dooprinose za osiguranje - Kalkulator za obračun poreza po odbitku i pripadajućih doprinosa na zaradu/drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao obveznika.

 
Joomla templates by a4joomla