Baner
Baner
Donet je pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje trgovine naftom i derivatima nafte
Vesti

Izvor: Privredni savetnik, 1. septembar 2011. godine

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje trgovine naftom i derivatima nafte.

Pravilnikom se bliže propisuju minimalni tehnički uslovi u pogledu prostora, opreme, uređaja, spoljašnjih odlika prostora, načina prodaje robe, načina, opreme i uređaja za promet i skladištenje robe i vrste robe, u objektima u kojima se obavlja trgovina naftom i naftnim derivatima.

Trgovina naftom i naftnim derivatima može se obavljati u sledećim objektima:

  • stanica za snabdevanje vozila motornim i drugim gorivima;
  • stanica za snabdevanje plovnih objekata naftom i derivatima nafte za pogon brodskih motora, na mestima za koja su saglasnost dali nadležni organi;
  • objekat za trgovinu na veliko naftom i derivatima nafte;
  • objekat za skladištenje nafte i derivata nafte.

Ovaj pravilnik objavljen je u „Službenom glasniku RS“, br. 62/11, a stupio je na snagu 1. septembra 2011. godine. Za pojedine odredbe Pravilnika propisana je odložena primena. Tako će stanice koje se nalaze na autoputu, odnosno državnom putu biti dužne da do 1. marta 2012. godine obezbede uslove za pružanje usluga menjačkih poslova (automat ili šalter). Deo stanice za maloprodaju moraće biti opremljen elektronskom opremom, kojom se povezuje pumpni automat i fiskalna kasa za obavezno automatsko izdavanje računa do 1. septembra 2012. godine. Deo stanice za maloprodaju moraće da bude opremljen elektronskim mernim sistemom za kontrolu količine zaprimljenog i istočenog goriva i trenutnom stanju zaliha goriva u rezervoarima do 1. septembra 2013. godine.

 
Joomla templates by a4joomla