Baner
Baner
Nastavljen rad na stvaranju Centralnog registra obveznika penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja
Vesti
četvrtak, 20 oktobar 2011 09:16

Izvor: Poreska uprava

Ministarstvo finansija – Poreska uprava i Ministarstvo rada i socijalne politike, nastavili su sa radom na definisanju svih uslova za stvaranje Centralnog registra obveznika penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja. Iz tih razloga, 14. oktobra 2011. godine, u prostorijama Poreske uprave produžena je saradnja sa 210 konsultanata koji rade na unosu podataka u Centralni registar.

Prisutnima su se obratili,  državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike i direktor projekta PARIP mr Snežana Lakićević, direktor Poreske uprave Republike Srbije dr Dragutin Radosavljević i pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srbije dr Dejan Vidojević.

Skup je otvorio direktor Poreske uprave Republike Srbije dr Dragutin Radosavljević, zahvalivši se svima koji su učestvovali na projektu, naglasivši da je najveći doprinos dao Sektor za razvoj i računarsku podršku. On je istakao  da će najveću korist od projekta imati građani, jer će na taj način moći da kontrolišu da li im poslodavac uplaćuje doprinose, ali i da će Centralni registar olakšati rad i razmenu podataka između državnih institucija. Ovim projektom Republika Srbija će se svrstati među moderne države, čime će dobiti veći ugled na međunarodnoj lestvici, dodao je Radosavljević.

Obraćajući se prisutnima državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike mr Snežana Lakićević, rekla je da je ovo zajednički projekat Ministarstva rada i socijalne politike i Poreske uprave, koji se pod nazivom PARIP, finansira iz kredita Svetske banke. On će prestavljati olakšicu kako za građane, tako i za državne institucije. Takođe je navela da će upisivanje u registar trajati u ovoj i 2012. godini.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srbije  dr Dejan Vidojević, rekao je da je ovaj projekat jedan od važnijih sa aspekta procesa modernizacije Poreske uprave, koji će omogućiti realizaciju ciljeva, postavljenih pre par godina. U Centralnom registru će biti podaci svih poreskih obveznika. Registar će omogućiti novi sistem naplate i kontrole doprinosa. On je dodao da će  ceo taj sistem biti u sklopu uspostavljanja elektronske uprave i da se razvija u dva pravca. Prvi se odnosi na uspostavljanje Vladine službe Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, a drugi pravac je realizacija i uspostavljanje čitavog sistema centralnog registra.

 
Joomla templates by a4joomla