Baner
Baner
Slabo korišćeni servisi eUprave
Vesti
ponedeljak, 07 novembar 2011 14:04

Izvor: RTV / Tanjug

BEOGRAD - Slabo korišćenje već uvedenih elektronskih servisa je glavni problem u razvoju novih usluga eUprave u regionu, zaključeno je na skupu "Smart eGovernment".

Na sedmom po redu skupu, koji je održan 1. i 2. novembra u Beogradu, 35 domaćih i stranih kompanija prikazalo je vodeća tehnička dostignuća iz oblasti elektronskog identiteta i aplikacije eUprave.

Pomoćnik ministra za oblast informacionog društva mr Nebojša Vasiljević prikazao je aktivnosti na razvoju pravnog okvira, uvedene projekte i planirane aktivnosti na razvoju eUprave.

On je podsetio da je u toku javna diskusija o Zakonu o opštem upravnom postupku u čijem je u članu 59 navedeno da "pisanu formu koja se zahteva može da ispuni i elektronski dokument".

Usvajanjem ovog zakona stvoriće se  još povoljniji ambijent za razvoj eUprave, ocenio je Vasiljević.

Treća generacija

Predsednik programskog odbora skupa Zoran Savić istakao je da je uprava, više nego ikad do sada, na svim nivoima angažovana na razvoju novih aplikacija za eUpravu.

Podneto je 30 saopštenja i prezentacija koja ukazuju na nastojanja da se razvijaju i primenjuju servisi koji će olakšati komunikaciju između građana i uprave.

U najrazvijenijim zemljama Evropske unije u toku je uvođenje dokumenata "treće generacije" za ličnu identifikaciju i na ovom skupu su prikazana ova iskustva.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije dr Dejan Vidojević istakao je da je informacioni sistem ove službe vrlo kompleksan i da se radi na razvoju internog i javnog portala.

Poreska uprava i APR su uveli aplikaciju za automatsko izdavanje poreskog identifikacionog broja.

Od marta 2012. godine, oko 120.000 poreskih obveznika će moći da elektronski podnosi poreske prijave i vidi stanje svojih obaveza.

Do uštede od 600 milion evra

Poreska uprava planira izdavanje elektronske potvrde o izmirenim poreskim obavezama, elektronsko podnošenje prijava za porez na ukupni prihod građana, primenu elektronskog plaćanja poreskih obaveza i elektronsko kancelarijsko poslovanje.

Vidojević je upozorio da je do sada izdato samo oko 10.000  elektronskih sertifikata, a da će iduće godine oko 120.000 kompanija imati potrebu da elektronski potpisuje svoje poreske prijave.

Ako sve kompanije u Srbiji primene elektronsku prijavu poreza, ostvariće se ušteda od oko 600 miliona evra.

Veliki interes učesnika izazvala su predavanja: informaciona bezbednost u eUpravi, portal eUprava, efikasno upravljanje resursima, vremenski žigovi sertifikacionog tela Pošte, primena elektronskih servisa u RATEL-u, multimodalna biometrija i ostala.

Održan  je i okrugli sto na kome su predstavljena i razmatrana evropska rešenja za servise eUprave.

Organizator skupa "Smart eGovernment" je bio ASIT (Asocijacija za računarstvo, informatiku, telekomunikacije i nove medije).

 
Joomla templates by a4joomla