Baner
Baner
Poziv Uprave za digitalnu agendu državnim institucijama
Vesti
četvrtak, 17 novembar 2011 12:56

Uprava za Digitalnu agendu poziva sve institucije državne uprave i lokalne samouprave da svoje usluge besplatno postave na portal eUprave kako bi omogućili građanima da ostvare svoje osnovno ljudsko pravo. Uslugu besplatnog postavljanja dokumenata državnih institucija kao i obuku za rad i tehničku podršku obezbeđuje Uprava za digitalnu agendu. Elektronska uprava je najjednostavniji način da se smanje redovi, izbegne korupcija a povećaju transparentnost i efikasnost u radu.

Uprava za Digitalnu agendu želi da obavesti javnost da je danas završen probni period rada usluge E-zakazivanje koji je od 28. juna ove godine bio dostupan na portalu eUprava. Servis E-zakazivanje je građanima pružio mogućnost da zakažu termin za predaju dokumenata za izdavanje ličnih karata i pasoša putem interneta a projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Građani su elektronski mogli da zakažu termin izdavanja dokumenata u četiri policijske stanice na teritoriji Beograda (Čukarica, Novi Beograd, Zemun i Zvezdara) i u Policijskoj upravi Novi Sad.

Servis je pokazao da je elektronsko zakazivanje izuzetno efikasan način da se smanje redovi i gužve na šalterima i građanima olakša proces dobijanja ličnih dokumenata, čak i u sezoni godišnjih odmora.

Velik broj građana bio je zainteresovan da iskoristi prednosti koje pruža ovaj servis, čak su i oni koji ne koriste internet dolazili do termina putem ovog servisa angažujući članove porodice ili komšije.

Mnoge državne institucije su sagledale važnost eUprave kao najjednostavnijeg načina da se smanje redovi, izbegne korupcija a povećaju transparentnost i efikasnost u radu. Ministarstvo omladine i sporta omogućilo je izdavanje overene kopije rešenja o registraciji sportske organizacije preko eUprave. Ministarstvo za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, odmah je odreagovalo na akciju Digitalne agende i Internet zajednice u Srbiji, eZakazivanje, i predložilo da na portal eUprava postave mogućnost eZakazivanje za katastar nepokretnosti na čijim šalterima je uvek velika gužva.Potpredsednica Narodne skupštine Srbije Gordana Čomić, uputila je zahtev ministarstvima da se ubrza uvođenje elektronskog zakazivanja za dobijanje različitih dokumenata koja izdaju ministarstva.

Portal eUprava je objavljen i javnosti dostupan od juna 2010. godine, od tada se stalno održava, razvija i sprovode se aktivnosti koje pored tehničkih unapređenja obuhvataju i nove funkcionalnosti.

Dalji razvoj servisa eZakazivanje može se pratiti na sajtu www.digitalnaagenda.gov.rs. 
Joomla templates by a4joomla