Baner
Baner
Apel privrednika Srbije
Vesti
četvrtak, 24 novembar 2011 13:42

Izvor: Privredna komora Srbije

Evidentno je da postoje poslovne banke koje posluju u skladu sa dobrom poslovnom praksom, ali i one koje i u ovom kriznom periodu imaju za cilj samo maksimiziranje profita. Ukoliko takvo ponašanje postane dominantno, privrednici će biti primorani da javno označe koje su to banke, tvrde potpisnici apela domaćoj privredi.

Oni ističu, osim toga, da se od Vlade Srbije očekuje da svojim merama podrži zahteve privrede i podstakne banke da svoju poslovnu politiku prilagode aktuelnom stanju. "U skladu sa tim, NBS treba da iskoristi sve raspoložive instrumente  kontrole i ne dozvoli bankama da koriste opštu nelikvidnost privrede u funkciji uvećanja svog profita", navodi se u apelu koji su osim predsednika PKS, Miloša Bugarina i predsednika SES, Dragana Djuričina, potpisali i istaknuti preduzetnici Branislav Grujić, Toplica Spasojević, Miodrag Kostić i Dragan Marjanović, u ime asocijacija i udruženja preduzetnika koje predvode. Miloš Bugarin i ostali potpisnici apela takodje traže od Vlade Srbije, NBS, privrede, banaka i sindikata, da postignu konsenzus u sprovodjenju  mera za prevladavanje tekuće ekonomske krize.

"Širenje drugog talasa ekonomske krize u svetu, posebno u Evropskoj uniji, zahteva da Vlada Srbije, NBS, privreda, banke i sindikati postignu konsenzus u sprovodjenju mera sa ciljem da se u kriznom periodu pretrpi što manja šteta i zauzme što bolje mesto u postkriznom periodu", navodi se u apelu.

"Privrednici Srbije pažljivo prate eskalaciju drugog talasa krize u svetu, a naročito u EU, kao i naznake prelivanja te krize na Srbiju. Recesija u pojedinim zemljama može dodatno da oteža poslovanje naše privrede i zaustavi privredni rast", upozorava se na kraju apela.
Izvor: Tanjug

Bugarin: Apel je bio obaveza privrede

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je danas da je apel privrednih asocijacija Vladi Srbije i drugim nadležnim institucijama bio obaveza srpske privrede jer su veoma izraženi problemi sa nastupajućim drugim talasom ekonomske krize koji se već oseća u Srbiji.

PKS, Savez ekonomista Srbije (SES) i vodeći domaći preduzetnici zatražili su juče od Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, privrede, banaka i sindikata, da postignu konsenzus u sprovođenju mera za prevladavanje tekuće ekonomske krize.

Privreda koja je nelikvidna i zadužena kod banaka pod visokim kamatnim stopama koje joj ne obezbeđuju da se razvija i normalno funkcioniše samo povećavaju nivo nelikvidnosti, kazao je Bugarin za Tanjug, dodajući da je uz nelikvidnost, nezaposlenost, takođe, gorući problem srpske ekonomije.

"Zbog toga smo tražili da se hitno napravi dogovor sa Vladom Srbije, NBS, komercijalnim bankama i privrednicima, kako bi se došlo do kvalitetnog ili obostrano zadovoljavajućeg rešenja, da se reprogramiraju krediti koje privreda sada teško može da vrati", istakao je on.

Predsednik PKS je dodao da su privrednici tražili da se napravi odgovarajući grejs period od 12 il 24 meseca i da se izađe sa kreditnom ponudom, koja bi bila prihvatljiva za srpsku privredu i što bolje i kvalitetnije prošla kroz krizni period koji nas očekuje.

"Sve vlade i u zemljama Evropske unije i u drugim zemljama, intervenišu i reaguju kako bi očuvali sopstvenu privredu. Mi u Srbiji, nemamo adekvatna rešenje u ovom momentu. Čak, oni krediti koji su bili dostupni privredi, koji su bili pod subvencionisanim uslovima više ne postoje", kazao je Bugarin.

Prema njegovim rečima, privrednici traže da se zaokruži pravni okvir i omogući stupanju na snagu zakona o finansijskom restruktuiranju privrede, kako bi bili izbegnuti problemi koje smo imali 90-ih godina, da banke postanu vlasnici srpskih kompanija i srpske privrede.

Bugarin je dodao da NBS ima svoje instrumente koje treba da iskoristi kad su u pitanju kontrole komercijalnih banaka.

On smatra da postoji mogućnost, kako ne bi imali skupe izvore finansiranja, da se smanji nivo obaveznih rezervi koje komercijalne banke izdvajaju prema NBS, što bi uticalo na pojeftinjenje kredita i smanjenje referentne kamatne stope.

Ono na čemu smo insistirali jeste i formiranje Srpske razvojne banke, iz koje bi se finansirali veliki razvojni i infrastrukturni projekti, kazao je Bugarin.

 
Joomla templates by a4joomla