Банер
Банер
Електронско подношење ПДВ пријаве користи свега 200 корисника
Вести
четвртак, 08 децембар 2011 12:55

Извор: Тањуг, вести-неwс.цом

БЕОГРАД - Да би привредницима олакшала пословање, Привредна комора Србије је од 1. јануара ове године омогућила електронску пријаву пореза на додату вредност (ПДВ).

Систем за електронско подношење ПДВ пријаве доступан је свим чланицама Привредне коморе Србије које поседују квалификован електронски сертификат ПКС.

Овај сертификат (ПКС ЦА), који се издаје на три године, може се користити за већину трансакција електронског пословања и електронске трговине, заснованих на употреби сертификата.

Доступан је бесплатно свим чланицама ПКС које уредно измирују допринос, док за остале важи прописана цена, у складу са Ценовником услуга ПКС.

Корисник било где са свог рачунара може да приступи апликацији, попуни формулар, идентичан папирном формулару ПДВ пријаве, потпише га, плати услугу ПКС у износу од 50 динара и испоручи електронски Пореској управи.

Приспели формулар аутоматски се верификује, а корисник добија информацију о статусу његове пријаве.

„Иако је за попуњавање формулара потребно око пет минута, а верификација се ради аутоматски, готово тренутно, до сада је ову услугу искористило свега око 200 корисника”, указује Војновић.

„Проблем представља што фирме, односно књиговодствене агенције које подносе пријаву, имају и други образац који морају да носе на шалтер, па немају интерес да електронски попуњавају један формулар, ако због другог морају да чекају.

У току су договори са Пореском управом, тако па се очекује да се и тај проблем ускоро реши”, додао је Војновић.

Ускоро би требало да заживи и сличан систем за електронско пријављивање радника, на обрасцима М1, М2 и М4, који се подносе Републичком заводу за здравствено осигурање и ПИО фонду, једанпут годишње. 
Јоомла templateс бy а4јоомла