Baner
Baner
Elektronsko podnošenje PDV prijave koristi svega 200 korisnika
Vesti
četvrtak, 08 decembar 2011 12:55

Izvor: Tanjug, vesti-news.com

BEOGRAD - Da bi privrednicima olakšala poslovanje, Privredna komora Srbije je od 1. januara ove godine omogućila elektronsku prijavu poreza na dodatu vrednost (PDV).

Sistem za elektronsko podnošenje PDV prijave dostupan je svim članicama Privredne komore Srbije koje poseduju kvalifikovan elektronski sertifikat PKS.

Ovaj sertifikat (PKS CA), koji se izdaje na tri godine, može se koristiti za većinu transakcija elektronskog poslovanja i elektronske trgovine, zasnovanih na upotrebi sertifikata.

Dostupan je besplatno svim članicama PKS koje uredno izmiruju doprinos, dok za ostale važi propisana cena, u skladu sa Cenovnikom usluga PKS.

Korisnik bilo gde sa svog računara može da pristupi aplikaciji, popuni formular, identičan papirnom formularu PDV prijave, potpiše ga, plati uslugu PKS u iznosu od 50 dinara i isporuči elektronski Poreskoj upravi.

Prispeli formular automatski se verifikuje, a korisnik dobija informaciju o statusu njegove prijave.

„Iako je za popunjavanje formulara potrebno oko pet minuta, a verifikacija se radi automatski, gotovo trenutno, do sada je ovu uslugu iskoristilo svega oko 200 korisnika”, ukazuje Vojnović.

„Problem predstavlja što firme, odnosno knjigovodstvene agencije koje podnose prijavu, imaju i drugi obrazac koji moraju da nose na šalter, pa nemaju interes da elektronski popunjavaju jedan formular, ako zbog drugog moraju da čekaju.

U toku su dogovori sa Poreskom upravom, tako pa se očekuje da se i taj problem uskoro reši”, dodao je Vojnović.

Uskoro bi trebalo da zaživi i sličan sistem za elektronsko prijavljivanje radnika, na obrascima M1, M2 i M4, koji se podnose Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i PIO fondu, jedanput godišnje. 
Joomla templates by a4joomla