Baner
Baner
Nema doprinosa - nema ni plate
Vesti
utorak, 13 decembar 2011 13:59

Izvor: Večernje novosti

Nova poreska procedura mogla bi radnike, kojima se ne plaćaju doprinosi, da ostavi i bez primanja. Od 2012. poslodavac će moći da isplati zarade samo ako plati i poreze i doprinose

Zaradu bez kašnjenja trenutno isplaćuje svega petina poslodavaca. S druge strane, čak 41 odsto preduzeća sa platom kasni tri i više meseci. Statistika bi uskoro mogla da bude i gora. I to ne samo zbog krize, već i izmena Zakona o poreskom postupku, koje će onemogućiti da firme isplaćuju plate ukoliko istovremeno ne izmire i poreze i doprinose na zarade.

- Banke će od Nove godine kontrolisati da li je poslodavac izmirio sve obaveze. Ako nije, neće moći da isplati zarade - kaže za „Novosti“ Miodrag Đidić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Isplata zarada

Firme trenutno duguju čak 317 milijardi dinara na ime ovih obaveza, a kada se tome dodaju i neplaćeni porezi, dug je najmanje 500 milijardi dinara.

- Postoji opasnost da poslodavci zakoče sa isplatom plata, ali oni koji ne isplaćuju doprinose podležu i drugoj vrsti odgovornosti - objašnjava Đidić. - Podneli smo mnogo krivičnih prijava zbog toga. Ko ne poštuje zakon, snosiće posledice. Sada 50.000 firmi ne uplaćuje radnicima poreze i doprinose. Poreska uprava ne može sve da isprati, jer ima svega 800 inspektora za rad na terenu.

Bankare nova zaduženja nikako nisu obradovala. Pre svega, jer nemaju motiva da gube klijente, niti da preuzmu dodatni posao.

- Nismo još obavešteni kako će to zaista funkcionisati, ali je najlogičnije da to radi Poreska uprava - kažu u Uniji poslodavaca. - Preko Fonda PIO se lako može videti ko uplaćuje obaveze, a ko ne, ali oni kao da ne razmenjuju podatke. Banke će verovatno morati da angažuju dodatne ljude i te troškove će svaliti na klijente. Privreda će na to davati milione godišnje i onda je čitava ušteda preko „seče“ propisa bila uzaludna. Sasvim je moguće da će firme koje su u lošoj situaciji, a to su mala preduzeća i preduzetnici, prorediti isplatu plata. Država umesto da smanjuje opterećenja i reže svoje troškove samo prenosi nelikvidnost, najpre na privredu, a sada i na zaposlene. 
Joomla templates by a4joomla