Банер
Банер
Два милиона грађана неће моћи да овери књижице
Вести
петак, 16 децембар 2011 13:57

Извор: Вечерње новости

Нико ко није изабрао свог лекара не може да користи здравствену легитимацију, потврђено "Новостима". Око 25 одсто осигураника књижице ће моћи да овери кад се региструје.

Више од 1,7 милиона људи у Србији тренутно неће моћи да овери здравствене књижице за следећу годину, јер још нису изабрали свог лекара, потврђено је у среду ”Новостима” у Министарству здравља. Они ће добити маркицу у здравственој књижици чим се одлуче за свог доктора опште праксе, гинеколога, стоматолога или педијатра, а рок за избор лекара није ограничен.

Тиме ”падају у воду” спекулације да избор доктора, ипак, није предуслов за лечење о трошку осигурања, које су се последњих дана чуле чак и од лекара у домовима здравља.

- Избор лекара као предуслов за оверу здравствене легитимације, предвиђен је скорашњим изменама Закона о здравственом осигурању, и Правилником о здравственој исправи, који је ступио на снагу 3. децембра, и мора се испунити - каже за ”Новости” Зорица Павловић, помоћник министра здравља.

УСЛОВ ИСПУЊАВА 75 ОДСТО ОСИГУРАНИКА

РЗФО је дужан да, пре издавања маркице за оверу здравствене књижице, провери да ли осигураник има бар једног изабраног лекара - каже Зорица Павловић. - У овом тренутку тај услов испуњава готово 75 одсто осигураника.

У Србији су, према подацима РФЗО, досад потписане 6.352.254 изјаве о избору лекара, а регистровало се 5,04 милиона осигураника од укупно 6,9.

- Пацијенти су сад нагрнули у домове здравља и траже потврде да су изабрали свог лекара, јер су им у фирмама тражили да донесу тај документ - каже за ”Новости” др Невенка Димитријевић, лекар у Дому здавља Вождовац и председник Савеза синдиката лекара и фармацеута Србије. - То је кршење Закона о заштити података о личности. Требало би да се консултује повереник за информације, и да се Министарство и РФЗО изјасне да ли ми смемо да издајемо такве потврде.

Зорица Павловић тврди да осигураници не треба да узимају никакве потврде у својим матичним домовима здравља, јер подаци да ли је неко изабрао свог лекара, или није, постоје у бази РФЗО. 
Јоомла templateс бy а4јоомла