Baner
Baner
Dva miliona građana neće moći da overi knjižice
Vesti
petak, 16 decembar 2011 13:57

Izvor: Večernje novosti

Niko ko nije izabrao svog lekara ne može da koristi zdravstvenu legitimaciju, potvrđeno "Novostima". Oko 25 odsto osiguranika knjižice će moći da overi kad se registruje.

Više od 1,7 miliona ljudi u Srbiji trenutno neće moći da overi zdravstvene knjižice za sledeću godinu, jer još nisu izabrali svog lekara, potvrđeno je u sredu ”Novostima” u Ministarstvu zdravlja. Oni će dobiti markicu u zdravstvenoj knjižici čim se odluče za svog doktora opšte prakse, ginekologa, stomatologa ili pedijatra, a rok za izbor lekara nije ograničen.

Time ”padaju u vodu” spekulacije da izbor doktora, ipak, nije preduslov za lečenje o trošku osiguranja, koje su se poslednjih dana čule čak i od lekara u domovima zdravlja.

- Izbor lekara kao preduslov za overu zdravstvene legitimacije, predviđen je skorašnjim izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravi, koji je stupio na snagu 3. decembra, i mora se ispuniti - kaže za ”Novosti” Zorica Pavlović, pomoćnik ministra zdravlja.

USLOV ISPUNjAVA 75 ODSTO OSIGURANIKA

RZFO je dužan da, pre izdavanja markice za overu zdravstvene knjižice, proveri da li osiguranik ima bar jednog izabranog lekara - kaže Zorica Pavlović. - U ovom trenutku taj uslov ispunjava gotovo 75 odsto osiguranika.

U Srbiji su, prema podacima RFZO, dosad potpisane 6.352.254 izjave o izboru lekara, a registrovalo se 5,04 miliona osiguranika od ukupno 6,9.

- Pacijenti su sad nagrnuli u domove zdravlja i traže potvrde da su izabrali svog lekara, jer su im u firmama tražili da donesu taj dokument - kaže za ”Novosti” dr Nevenka Dimitrijević, lekar u Domu zdavlja Voždovac i predsednik Saveza sindikata lekara i farmaceuta Srbije. - To je kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Trebalo bi da se konsultuje poverenik za informacije, i da se Ministarstvo i RFZO izjasne da li mi smemo da izdajemo takve potvrde.

Zorica Pavlović tvrdi da osiguranici ne treba da uzimaju nikakve potvrde u svojim matičnim domovima zdravlja, jer podaci da li je neko izabrao svog lekara, ili nije, postoje u bazi RFZO. 
Joomla templates by a4joomla