Baner
Baner
Produžen rok za usklađivanje privrednih društava sa novim Zakonom
Vesti
subota, 17 decembar 2011 08:48

Izvor: Beta / B92 biz

Beograd -- Izmenama Zakona o privrednim društvima predviđeno je produženje roka za preregistraciju privrednih društava po novom zakonu do kraja avgusta 2012. godine.

Obrazlažući predložene izmene zakona u Skupštini Srbije, potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović je navela da je predloženo da se prijave za preregistraciju podnose do 15. jula 2012.

Prema njenim rečima, postojećim rešenjem bilo je predviđeno da se 1. februar 2012. uđe u postupak preregistracije i da se završi do kraja aprila 2012.

Kako je navela, predloženim izmenama zakona predviđeno je brisanje odredbe koja je predviđala prinudnu likvidaciju i automatsko brisanje iz registra privrednih društava koja iskazuju gubitke veće od kapitala koja imaju. "U vreme otežanih aktivnosti privrednih društva treba dati šansu i podsticaj svim onim preduzećima koja rade u otežanim uslovima da prežive i nastave da se bave svojim delatnostima. Nadamo se da će veliki broj više od 24.000 privednih društava koja su iskazala gubitke veće od kapitala, ipak ostati i dalje da žive", navela je potpredsednica Vlade.

Potpredsednica Vlade je navela da će svi oni koji su spremni da od februara uđu u registraciju to moći da učine u skladu sa novim zakonom.

Verica Kalanović je kazala da su nova rešenja predložena jer su privrednici izrazili bojazan da će prvobitno predviđeni vremenski period za preregistraciju smanjiti efikasnost rada i izazvati troškove.

Ona je dodala da će se predloženim rešenjima aktivnosti vezane za preregistraciju moći da rade uporedo sa redovnim aktivnostima privrednih društava.

Predloženim zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kako je navela, taj postupak će biti standardizovan za sve, kako za privredna društva tako i za sve ostale za koje se vodi registar, kao što su javna glasila i udruženja.

Verica Kalanović je kazala da novi zakon treba da omogući efikasnost kroz uvođenje "ćutanja administracije od pet dana" koja se do sada primenjuju samo na privredne subjekte tako da će se smatrati da je zahtev za registraciju prihvaćen ako u roku od pet dana ne stigne rešenje iz Agencije za privredne registre.

Prema njenim rečima, tačno će se znati broj procedura za registrovanje koja će biti pojednostavljena, potrebno vreme, a biće smanjeni troškovi registracije. 
Joomla templates by a4joomla