Baner
Baner
Počinje registracija .СРБ domena
Vesti
utorak, 20 decembar 2011 14:55

Izvor: RNIDS

Upravni odbor Registra nacionalnog internet domena Srbije, na sednici održanoj 13. decembra, doneo je Odluku o početku registracije .СРБ domena, a kao datum je određen Dan Svetog Save, 27. januar 2012. Ćirilički internet domen .СРБ je novi, drugi nacionalni domen Republike Srbije, a posle ruskog .РФ i drugi internet domen na svetu na ćiriličkom pismu koji je moguće registrovati.

Naš .СРБ je deo porodice internacionalizovanih domena (Internationalized Domain Name - IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom. Svoj IDN na nacionalnom pismu već imaju najveće države i narodi sveta - Rusija i Kina, kao i mnogo arapskih i dalekoistočnih zemalja.

Nacionalni internet domen je oznaka teritorijalne pripadnosti i kao takav izuzetno je bitan za definisanje internet identiteta svih koji žive i rade u Srbiji. Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .SRB domena će se, za razliku od mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane. Stoga je i slogan kampanje za popularizaciju korišćenja .SRB domena "Linkuj kao što govoriš!".

Prvih šest meseci pravo preče registracije .СРБ domena imaće samo vlasnici postojećih .RS  domena, i to po ceni od 1 dinar. Posle tog perioda, ćiriličke domene moći će da registruje svako ko želi, bez obzira na to da li poseduje određeni .RS domen ili ne.

Za više informacija, pogledajte stranicu o .СРБ domenu pri Registru nacionalnog internet domena Srbije. 
Joomla templates by a4joomla