Baner
Baner
U vreme krize rad na crno je izvor preduzetništva, inovacija i vere u sebe
Vesti
nedelja, 08 januar 2012 15:29

Izvor: B92 biz

Mali, ilegalni poslovi nose milijarde dolara u trgovini i zapošljavaju polovinu svetske radne snage, kaže novinar Njujork tajmsa i Njuzdeja Robert Nojvirt.

On, u knjizi "Stealth of Nations: The Global Rise of the Informal Economy", tvrdi da su "poslovi na crno" kritični izvori preduzetništva, inovacija i vere u sebe.

"Upravo je siva ekonomija u vreme recesije rasla, stvarala nove poslove, povećavala prodaju i poboljšavala živote milionima ljudi", tvrdi Nojvirt.

Ekonomija po načelu "uradi sam" ne odnosi se na drogu, trgovinu ljudima, već na ilegalne prodavce na ulici koji čine to neformalno tržište. Dok privreda stagnira, u zemljama u razvoju to je jedini deo ekonomije koji raste.

U knjizi on takođe navodi da neke od velikih korporacija tipa Prokter&Gembl i Kolgejt-Palmolive plasiraju svoje proizvode na takva "neformalna tržišta". Prema rečima autora, gde je tržište, tu su i kupci.

Autor navodi primjer "UAC Foods" kao specifične marke na uličnim tržištima. Naime, "UAC Foods" posluje u Nigeriji, poseduje nekoliko restorana i hotela, njihovim deonicama se trguje na nigerijskoj berzi. Ipak, njihove Gala kobasice mogu se naći samo u prodaji na ulicama zapadne Afrike. 
Joomla templates by a4joomla