Baner
Baner
Poreska uprava objavila spisak najvećih dužnika
Vesti
nedelja, 08 januar 2012 15:39

Izvor: RTS, Poreska uprava, mena.rs

Poreska uprava objavila je na svom sajtu spisak najvećih poreskih dužnika, pravnih lica, preduzetnika i građana. Na spisku građana, najviše duguje, osoba iz Leskovca, 308 miliona dinara. Najviše duguju banke koje su u stečaju.

Na sajtu Poreske uprave Srbije objavljen je spisak najvećih poreskih dužnika, pravnih lica, preduzetnika i građana, koji duguju oko 220 milijardi dinara.

Poreska uprava je objavila tri spiska na kojima se nalazi po 100 pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica kojima porez nije naplaćen zaključno do 31. decembra prošle godine.

Zakonski osnov za ovo objavljivanje uspostavljen je najnovijim izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, time što je u članu 7 dodat sledeći stav:

Poreska uprava može kvartalno, sa presekom stanja na poslednji dan u poslednjem mesecu kvartala, da na web sajtu Poreske uprave objavi obaveštenje o iznosu poreskog duga svih poreskih obveznika, čime obaveza čuvanja službene tajne nije povređena.

Iako Poreska uprava ima pravo da objavi podatke o dugu svih poreskih obveznika, za sada su objavljeni spiskovi samo sa po 100 najvećih dužnika po kategorijama: pravna lica, preduzetnici i fizička lica. U ovom trenutku nije poznato da li će i kada Poreska uprava objavljivati spiskove svih dužnika.

Prva tri vodeća dužnika na spisku su banke kojima je oduzeta dozvola za rad i koje se nalaze u stečaju - "Beobanka" a.d u stečaju, koja duguje 24,07 milijardi dinara, "Investbanka" u stečaju sa dugom od 18,13 milijardi dinara i "Astra banka" sa 15,64 milijardi dinara nenaplaćenog poreza.

Međi najvećim dužnicima su i "Zastava oružje" sa 2,5 milijarde, Grad Beograd sa 1,9 i "Sloboda" Čačak sa 1,7 milijardi dinara duga.

Među preduzećima, dužnici su između ostalih i "Sartid" u stečaju, "Valjevska pivara", "Jagodinska pivara", "Simpo", "Ivo Lola Ribar sistem", "Fabrika automobila Priboj", "Mostogradnja", Novinsko izdavačko preduzeće "Borba", "Podrum Palić", "Verano Motors", "Industrija mašina i traktora", "Industrija motora Rakovica", "RTB Bor", "Slap grupa", "Zastava kamioni".

Prve tri preduzetničke radnje na spisku preduzetnika dužnika su "Metalijum" sa dugom od 168,4 miliona dinara, "Helena grand" čija su dugovanja 167,19 miliona dinara i "Beni", radnja za promet robe na veliko i malo koja duguje 166 miliona dinara.

U Poreskoj upravi kažu da su spiskovi tačni i da niko nije zaštićen.

„Želimo da time stimulišemo sve subjekte koji su u pravnom prometu i jednostvno mogu da pogledaju subjekte sa kojima sarađuju, sa kojima imaju poslovne kontakte u kakvom su oni trenutno stanju da li imaju kakvih dugova prema državi jednostavno zbog nekakvog njihovog rejtinga", kaže Dragutin Radosavljević direktor Poreske uprave.

Sa donjih veza možete preuzeti spiskove najvećih dužnika na dan 31.12.2011. godine, koji su objavljeni na sajtu Poreske uprave:

Poreska uprava je na svom sajtu objavila i detaljno objašnjenje da kod pojedinih obveznika iz zakonskih razloga nije mogla da se obavi ni redovna ni prinudna naplata. U tome su je, kako je navedeno, onemogućavali doneti propisi iz privatizacije i stečaja.

Takođe, firme su imale mogućnost da podnose zahteve za reprogram dugova, što im je omogućavao Zakon o poreskom postupku i administraciji, a što su u velikoj meri i koristile.

Demanti Grada Beograda

Povodom objave spiska najvećih poreskih dužnika Grad Beograd je saopštio da sve poreske obaveze izmiruje blagovremeno i u zakonskom roku, pa nije jasno kako se našao na listi najvećih poreskih dužnika, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

U Gradskoj upravi grada Beograda kažu da je u pitanju greška, jer je nemoguće da dugujete 1.875.603.261,30 dinara, a da vam nije saopšteno po kom osnovu.

Grad Beograd očekuje od Poreske uprave da ispravi ovu grešku odmah nakon božićnih praznika, istovremeno podržavajući incijativu da se objavljuju spiskovi najvećih poreskih dužnika, navodi se u saopštenju.

 
Joomla templates by a4joomla