Банер
Банер
Аутоматски стечај гаси фирме – Од јануара у стечај све фирме чији су рачуни блокирани 12 месеци непрекидно
Вести
недеља, 08 јануар 2012 16:08

Извор: Вечерње новости, пише Данијела Красић

Током прошле године код нас је забележен знатно већи број угашених предузећа у односу на новооснована. Негативна статистика углавном резултат аутоматских стечајева.

Број угашених предузећа у 2011. години драстично је већи од броја новооснованих: чак 60 одсто! Ово указује на значајно погоршање стања које је само годину дана пре било на „позитивној нули“: број новооснованих био је незнатно, за 81 фирму, већи од броја угашених предузећа. Да би стање на дан 31. децембар 2011. године показало чак 5.110 предузећа више на страни „несталих“.

Ипак, када се „загребе“ по подацима Агенције за привредне регистре, примећује се да је ова негативна статистика највећим делом резултат аутоматских стечајева, који су покретани од 2010. године, а велики део поступака је окончан управо лане.

Током протекле године укупно 10.682 предузећа стекло је услов за одлазак у аутоматски стечај, пошто су им рачуни у непрекидној блокади 24 месеца. Иако се очекивало да ће, због пооштрених критеријума, овај број бити већи у односу на 2010. годину, то ипак није случај. На листи за стечај налази се тачно 3.101 предузеће мање него годину пре. У 2012. критеријуми ће бити још оштрији, па ће на пут за аутоматски стечај кренути свако предузеће коме су рачуни блокирани током 12 месеци, без прекида.

Брисање ових предузећа из регистра иде нешто спорије. Првенствено зато што у фирмама које су стекле услов за аутоматски стечај може да буде покренут и редован стечајни поступак, уколико за то има заинтересованих поверилаца.

- Агенција за привредне регистре по службеној дужности брише предузећа на основу правоснажних судских решења о извршеном аутоматском стечају - каже за „Новости“ Габријела Петковић Јовановић, задужена за односе с јавношћу у АПР. - Тако је од почетка примене Закона о стечају из регистра избрисано укупно 15.607 привредних друштава. Од тога је 2010. избрисано 5.980, а од јануара до децембра 2011. још 9.627 предузећа.

Подаци Агенције за лиценцирање стечајних управника показују да је од почетка примене Закона о стечају било отворено укупно 1.018 аутоматских стечајних поступака. Тренутно се пред надлежним привредним судовима води 690 аутоматских стечајева, док број укупних активних стечајних поступака достиже 2.323.

Током протекле године „нестало“ је укупно 13.580 предузећа. Толико их је, за протеклих 12 месеци избрисано из регистра. У поређењу са истим периодом 2010. године, прошла је лошија за додатне 4.192 фирме које су избрисане из регистра привредних друштава. Код предузетника је, пак, ситуација мало боља, пошто је за 12 месеци избрисано 1.875 радњи мање него у истом периоду 2010. године.


У вези са аутоматским стечајем дајемо корисне интернет везе (линкове):

Претрага дужника у принудној наплати Народне банке Србије

Списак правних лица која су обуставила плаћања у непрекидном трајању од три и две године - Народна банка Србије

Претрага решења о покретању претходног стечајног поступка - Агенција за привредне регистре

Претрага стечајних поступака при судовима

Претрага стечајних поступака - сајт Агенције за лиценцирање стечајних управника

Претрага стечајних маса - Агенција за привредне регистре

Претрага имовине компанија у стечају - сајт Агенције за лиценцирање стечајних управника

Претрага продаје имовине у стечају - сајт Агенције за лиценцирање стечајних управника

Листа активних стечајних управника - сајт Агенције за лиценцирање стечајних управника 
Јоомла templateс бy а4јоомла