Baner
Baner
Automatski stečaj gasi firme – Od januara u stečaj sve firme čiji su računi blokirani 12 meseci neprekidno
Vesti
nedelja, 08 januar 2012 16:08

Izvor: Večernje novosti, piše Danijela Krasić

Tokom prošle godine kod nas je zabeležen znatno veći broj ugašenih preduzeća u odnosu na novoosnovana. Negativna statistika uglavnom rezultat automatskih stečajeva.

Broj ugašenih preduzeća u 2011. godini drastično je veći od broja novoosnovanih: čak 60 odsto! Ovo ukazuje na značajno pogoršanje stanja koje je samo godinu dana pre bilo na „pozitivnoj nuli“: broj novoosnovanih bio je neznatno, za 81 firmu, veći od broja ugašenih preduzeća. Da bi stanje na dan 31. decembar 2011. godine pokazalo čak 5.110 preduzeća više na strani „nestalih“.

Ipak, kada se „zagrebe“ po podacima Agencije za privredne registre, primećuje se da je ova negativna statistika najvećim delom rezultat automatskih stečajeva, koji su pokretani od 2010. godine, a veliki deo postupaka je okončan upravo lane.

Tokom protekle godine ukupno 10.682 preduzeća steklo je uslov za odlazak u automatski stečaj, pošto su im računi u neprekidnoj blokadi 24 meseca. Iako se očekivalo da će, zbog pooštrenih kriterijuma, ovaj broj biti veći u odnosu na 2010. godinu, to ipak nije slučaj. Na listi za stečaj nalazi se tačno 3.101 preduzeće manje nego godinu pre. U 2012. kriterijumi će biti još oštriji, pa će na put za automatski stečaj krenuti svako preduzeće kome su računi blokirani tokom 12 meseci, bez prekida.

Brisanje ovih preduzeća iz registra ide nešto sporije. Prvenstveno zato što u firmama koje su stekle uslov za automatski stečaj može da bude pokrenut i redovan stečajni postupak, ukoliko za to ima zainteresovanih poverilaca.

- Agencija za privredne registre po službenoj dužnosti briše preduzeća na osnovu pravosnažnih sudskih rešenja o izvršenom automatskom stečaju - kaže za „Novosti“ Gabrijela Petković Jovanović, zadužena za odnose s javnošću u APR. - Tako je od početka primene Zakona o stečaju iz registra izbrisano ukupno 15.607 privrednih društava. Od toga je 2010. izbrisano 5.980, a od januara do decembra 2011. još 9.627 preduzeća.

Podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika pokazuju da je od početka primene Zakona o stečaju bilo otvoreno ukupno 1.018 automatskih stečajnih postupaka. Trenutno se pred nadležnim privrednim sudovima vodi 690 automatskih stečajeva, dok broj ukupnih aktivnih stečajnih postupaka dostiže 2.323.

Tokom protekle godine „nestalo“ je ukupno 13.580 preduzeća. Toliko ih je, za proteklih 12 meseci izbrisano iz registra. U poređenju sa istim periodom 2010. godine, prošla je lošija za dodatne 4.192 firme koje su izbrisane iz registra privrednih društava. Kod preduzetnika je, pak, situacija malo bolja, pošto je za 12 meseci izbrisano 1.875 radnji manje nego u istom periodu 2010. godine.


U vezi sa automatskim stečajem dajemo korisne internet veze (linkove):

Pretraga dužnika u prinudnoj naplati Narodne banke Srbije

Spisak pravnih lica koja su obustavila plaćanja u neprekidnom trajanju od tri i dve godine - Narodna banka Srbije

Pretraga rešenja o pokretanju prethodnog stečajnog postupka - Agencija za privredne registre

Pretraga stečajnih postupaka pri sudovima

Pretraga stečajnih postupaka - sajt Agencije za licenciranje stečajnih upravnika

Pretraga stečajnih masa - Agencija za privredne registre

Pretraga imovine kompanija u stečaju - sajt Agencije za licenciranje stečajnih upravnika

Pretraga prodaje imovine u stečaju - sajt Agencije za licenciranje stečajnih upravnika

Lista aktivnih stečajnih upravnika - sajt Agencije za licenciranje stečajnih upravnika 
Joomla templates by a4joomla