Baner
Baner
Petrović: PDV će morati da ide gore
Vesti
sreda, 22 februar 2012 11:56

Izvor: B92

Beograd -- Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da će Srbija javni dug morati pre svega da smanji smanjenjem troškova, ali će biti neophodna i poreska reforma.

"Na duži rok ćemo rešiti probleme, pre svega, ako smanjimo rashode. Znači osnovno prilagođavanje je na rashodima i to tri četvrtine, ostalo je na poreskoj reformi. Unutar te poreske reforme važan element je PDV. Meni se čini da će biti nužno povećati PDV i to bi bio paket", kaže Petrović.

S druge strane smanjilo bi se opterećenje na zarade tako da bi se stimulisalo zapošljavanje, stimulisala bi se proizvodnja i izvoz, navodi on.

Petrović je naveo da bi javni dug, ukoliko se ne preduzmu značajne mere, nastavio da raste i da bi do kraja godine stigao na polovinu BDP-a. "Ako se ne preduzmu značajne mere, dug će nastaviti da raste da bi negde 2015. dostigao 55 procenata, što bi sa restitucijom došlo na 60 odsto", kaže Petrović.

"I taj paket poreskih reformi pored ova dva elementa sadržao bi još neke elemente, tako da se to ne bi svelo samo na povećanje PDV-a nego bi bio potreban ukupan poreski paket, a taj dopunski paket bi bio samo dopuna glavnim merama, a to je smanjivanje javne potrošnje", kaže Petrović.

Ono što je za građane važno jeste, kako ističe, da je moguće uz određene napore izvršiti ove reforme i izbeći drastične rezove tipa onih koji su se desili u Rumuniji, a da ne govorim u Grčkoj.

Petrović smatra da bi nova vlada i parlament morali odmah, već tokom 2012. da naprave plan smanjivanja javnih rashoda na srednji rok, znači u naredne tri do četiri godine. 
Joomla templates by a4joomla