Банер
Банер
Србија остала без 15.000 предузећа
Вести
четвртак, 23 фебруар 2012 17:42

Извор: Бета, Б92

Параћин -- Директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић изјавио је да је од 2010, по Закону о аутоматском стечају, око 15.000 фирми избрисано из регистра.

Оне су обрисане зато што су биле у блокади дуже од три године.

Обрадовић је казао и да је од почетка економске кризе 2008. године у Србији регистровано 20 одсто мање новоосниваних фирми и радњи.

"Прошле године регистровано је око 8.500 нових предузећа, док се ранијих година тај број кретао око 10.000", казао је он и додао да је сличан тренд и код предузетника "где се за последње две године више обрише из регистра него што се оснује и то за 10 одсто".

Државна секретарка за регионални развој Министарства економије и регионалног развоја Драгијана Радоњић Петровић казала је да је неликвидност тренутно највећи проблем српске привреде, а не само малих и средњих предузећа.

Додала је да се у разговору са привредницима дошло до закључка да су проблеми и недовољна информисаност будућих предузетника и неповерење у државне институције.

"Што се тиче неповерења могу да кажем да ће сви који конкуришу а испуњавају услове конкурса добити средства, било да је реч о подстицајним бесповратним средствима или кредитима", казала је она.

Радоњић Петровић је рекла да сектор малих и средњих предузећа чини 99,8 одсто српске привреде и да је две трећине укупног броја запослених у том сектору у коме се реализује две трећине промета, као и 45 одсто извоза. 
Јоомла templateс бy а4јоомла