Baner
Baner
Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv nezaposlenim licima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2012. godini
Vesti
subota, 25 februar 2012 18:28

Izvor: Nacionalna služba za zapošljavanje

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenim licima koja se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba) i imaju završenu obuku za započinjanje sopstvenog posla.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se nezaposlenom licu u jednokratnom iznosu od 160.000,00 dinara, odnosno 200.000,00 dinara za osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva ili osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Nezaposleno lice koje ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost najmanje 12 meseci.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih lica, osnivanjem radnje ili privrednog društva radi samozapošljavanja.

Ukoliko se više nezaposlenih lica udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 160.000,00 dinara, odnosno 200.000,00 dinara, u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom.

Pravo na subvenciju za samozapošljavanje ne može da ostvari nezaposleni:

  • za obavljanje delatnosti u oblasti eksploatacije uglja i drugim oblastima u skladu sa spiskom delatnosti objavljenim na sajtu Nacionalne službe;
  • za obavljanje poslova/delatnosti, za koju je rešenjem o invalidnosti ili rešenjem o proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili  održanja zaposlenja utvrđeno da osoba sa invaliditetom ne može da obavlja;
  • za osnivanje udruženja građana;
  • koji je ostvarilo pravo na isplatu novčane naknade u jednokratnom iznosu za samozapošljavanje;
  • koji je koristio subvenciju za samozapošljavanje po javnom pozivu Nacionalne službe u toku prethodne 3 godine.

U toku trajanja Javnog poziva nezaposleno lice može samo jednom podneti zahtev za odobravanje subvencije.

Javni poziv za dodelu subvencije za samozapošljavanje predstavlja osnov za dobijanje de minimis državne pomoći.

Javni poziv je otvoren od dana objavljivanja u dnevnom listu do utroška raspoloživih sredstava izdvojenih za ovu namenu.

 
Joomla templates by a4joomla