Банер
Банер
Доприноси на минималац, а радницима плата од 30.000
Вести
четвртак, 01 март 2012 12:10

Извор: Пресс

„Финта" коју су извели крагујевачки оружари и њихово пословодство како би радницима биле оверене књижице, иако годинама нису уплаћивани доприноси а плате су биле знатно изнад просека металског комплекса, није једина са којом се држава суочила.

Сличним маневром, који је уз то и кршење закона, послужили су се и у „Застава аутомобилима", где су доприносе уплаћивали на минималац, иако су радницима давали плате које у просеку износе 30.000 динара. То је, како Пресс сазнаје, утврђено контролом пореских инспектора и због тога Републички фонд за здравствено осигурање одбија да овери књижице радницима пет фирми, чланица групације „Застава аутомобили" („Застава камиони", „Застава ИНПРО", „Хортикултура", „Резервни делови", Специјална возила Сомбор).

Запослени у овим предузећима данас ће ступити у штрајк тражећи, као и оружари, да им се књижице безусловно овере. Заменик председника Синдикалне организације „Застава аутомобили" Зоран Марковић каже за Пресс да ће протестовати. јер су им уплаћивани минимални доприноси, а ипак су без оверених књижица од 1. јануара.

Министарство: Није наша одлука

У Министарству економије су нам рекли да није тачно да је Влада или министарство одлучило да се доприноси за „Застава аутомобиле" плаћају на минималну основицу.

- Чињеница је, међутим, да је Влада радила у интересу радника и да је већ неколико пута изашла у сусрет радницима којима нису биле оверене књижице, тако што је препоручила РФЗО да их овери, али само онима за које су плаћени доприноси, и то не мањи од обрачунатог износа на најнижу основицу - рекли су нам у овом министарству.

- Нас 2.165 радника и чланова наших породица од почетка године нема оверене књижице. Кад је држава могла да реши проблем оружарима, који 14 година нису уплаћивали доприносе, може и нама који имамо уплаћене минималне доприносе за здравство, за шта имамо потврду Пореске управе - наводи он.

Марковић потврђује сазнања Пресса да они не примају минималне зараде, већ су им плате око 30.000 динара, али тврди да је то одлука Владе:

- Истина је да смо пријављени на минималац, да су нам уплаћивани минимални доприноси од 3.000 динара, а да примамо веће плате. Ми те зараде нисмо добијали на руке, у коверти, као у многим приватним фирмама, већ преко рачуна. Објашњено нам је да је то одлука Владе, тачније одлука Министарства економије, с обзиром на то да смо предузеће у реструктурирању.

У Пореској управи нам је речено да су у току провере свих неправилности које су инспектори утврдили. 
Јоомла templateс бy а4јоомла