Baner
Baner
Doprinosi na minimalac, a radnicima plata od 30.000
Vesti
četvrtak, 01 mart 2012 12:10

Izvor: Press

„Finta" koju su izveli kragujevački oružari i njihovo poslovodstvo kako bi radnicima bile overene knjižice, iako godinama nisu uplaćivani doprinosi a plate su bile znatno iznad proseka metalskog kompleksa, nije jedina sa kojom se država suočila.

Sličnim manevrom, koji je uz to i kršenje zakona, poslužili su se i u „Zastava automobilima", gde su doprinose uplaćivali na minimalac, iako su radnicima davali plate koje u proseku iznose 30.000 dinara. To je, kako Press saznaje, utvrđeno kontrolom poreskih inspektora i zbog toga Republički fond za zdravstveno osiguranje odbija da overi knjižice radnicima pet firmi, članica grupacije „Zastava automobili" („Zastava kamioni", „Zastava INPRO", „Hortikultura", „Rezervni delovi", Specijalna vozila Sombor).

Zaposleni u ovim preduzećima danas će stupiti u štrajk tražeći, kao i oružari, da im se knjižice bezuslovno overe. Zamenik predsednika Sindikalne organizacije „Zastava automobili" Zoran Marković kaže za Press da će protestovati. jer su im uplaćivani minimalni doprinosi, a ipak su bez overenih knjižica od 1. januara.

Ministarstvo: Nije naša odluka

U Ministarstvu ekonomije su nam rekli da nije tačno da je Vlada ili ministarstvo odlučilo da se doprinosi za „Zastava automobile" plaćaju na minimalnu osnovicu.

- Činjenica je, međutim, da je Vlada radila u interesu radnika i da je već nekoliko puta izašla u susret radnicima kojima nisu bile overene knjižice, tako što je preporučila RFZO da ih overi, ali samo onima za koje su plaćeni doprinosi, i to ne manji od obračunatog iznosa na najnižu osnovicu - rekli su nam u ovom ministarstvu.

- Nas 2.165 radnika i članova naših porodica od početka godine nema overene knjižice. Kad je država mogla da reši problem oružarima, koji 14 godina nisu uplaćivali doprinose, može i nama koji imamo uplaćene minimalne doprinose za zdravstvo, za šta imamo potvrdu Poreske uprave - navodi on.

Marković potvrđuje saznanja Pressa da oni ne primaju minimalne zarade, već su im plate oko 30.000 dinara, ali tvrdi da je to odluka Vlade:

- Istina je da smo prijavljeni na minimalac, da su nam uplaćivani minimalni doprinosi od 3.000 dinara, a da primamo veće plate. Mi te zarade nismo dobijali na ruke, u koverti, kao u mnogim privatnim firmama, već preko računa. Objašnjeno nam je da je to odluka Vlade, tačnije odluka Ministarstva ekonomije, s obzirom na to da smo preduzeće u restrukturiranju.

U Poreskoj upravi nam je rečeno da su u toku provere svih nepravilnosti koje su inspektori utvrdili. 
Joomla templates by a4joomla