Baner
Baner
Istekao rok za prijavu poreza na godišnji dohodak građana
Vesti
subota, 17 mart 2012 15:09

Izvor: Večernje novosti

U četvrtak istekao rok za prijavu poreza na godišnji dohodak građana. Porezu podležu svi koji su mesečno zarađivali više od 158.200 dinara. Kazne za utaju do 50.000 dinara.

Bogatašima u Srbiji je u četvrtak istekao rok da prijave porez na godišnji dohodak. Poreznici očekuju da je i prošle godine natprosečnu platu zaradilo oko 20.000 ljudi. Prebrojavanje pristiglih prijava i naknadna kontrola utvrdiće da li je kriza pogodila i najbogatiji sloj ili je u Srbiji ona milionerima godila.

Obavezu plaćanja poreza na godišnji dohodak imaju građani koji su tokom 2011. godine zaradili više od 1.898.388 dinara. Toliko iznosi trostruka prosečna bruto godišnja plata isplaćena u Srbiji tokom 2011. godine. Tako je prosečni građanin prošle godine mesečno zarađivao 52.733 dinara bruto plate. Zvanično bogat je onaj koji svakog meseca računao na makar dinar više od 158.199 dinara.

Ko je premašio ovu cifru a do sada nije dostavio ili poslao poreski obrazac rizikuje kaznu od od 5.000 do 50.000 dinara.

- Tačan broj građana koji su prijavili porez na godišnji dohodak znaćemo narednih dana - kaže za "Novosti" direktor Poreske uprave dr Dragutin Radosavljević. - Ko nije prijavio porez ne treba da bude ni u kakvoj dilemi da li ćemo ga otkriti. Hoćemo sigurno i otkriti ga i podneti prijavu. U nekoliko kontrola tokom prošle godine smo tako došli do oko 1.000 građana koji nisu prijavili porez, a trebalo je to da urade.

TELEFONSKA PROVERA

Podsećamo čitaoce da je Uprava javnih prihoda Beograd omogućila proveru stanja duga po osnovu lokalnih taksi i poreza (na imovinu itd) putem interneta.

Firme, preduzetnici i građani od četvrtka sva svoja poreska dugovanja mogu da utvrde telefonskim pozivom. Pozivom kontakt centra Poreske uprave, i preduzeća i građani mogu da traže obaveštenje o stanju duga po svim poreskim osnovama, koje im u roku od nekoliko minuta stiže elektronskom poštom.

U sistemu nije jedino porez na imovinu građana. 
Joomla templates by a4joomla