Банер
Банер
Дијаспора би да уложи, али нема где
Вести
понедељак, 19 март 2012 11:36

Извор: Политика / Б92

Београд -- Инвестиције дијаспоре у Србију износе свега девет одсто од новца који од њих стигне у матицу, а све остало су дознаке, што је вишеструко мање од просека.

Наиме, у просеку, дијаспоре у матице половину новца инвестирају, док је половина у дознакама, каже Мирјана Самарџија, председница Конгреса српског уједињења у САД.

“Срба Бранковић из Галупа је урадио једну анкету овде у Србији. Добио је одговоре да народ веома жели да се дијаспора укључи у све области живота Србије, да има своје место у парламенту, али чини се да политика не показује превише интересовања”, каже Самарџија.

Према њеном мишљењу, Србија би требало да предочи народу колики је значајан фактор дијаспора, која је седма на свету по давањима, а дознаке нису опале ни у овим годинама кризе као код других, напротив увећавају се.

“Наша економија зависи од тога, то је огроман извор кеша. У Србији је само девет одсто директних, страних инвестиција, а 91 одсто је у дознакама. А светски просек је фифти-фифти, 50-50 одсто. Ми имамо толико широкогруду дијаспору, па се питате у чему је проблем”, каже Самарџија.

Како објашњава, никакви програми не постоје.

“Треба само видети какве су нам реформе неопходне. Јер, овде воле да кажу дођи а не кажу, на шта да дођете! Људи знају да је Србија по критеријумима Светске банке, за инвестирање негде на дну лествице због корупције, бирократије, лошег судства и правног система. И ја сам хтела пре неколико година да дођем и инвестирам, али кад сам видела у шта су све разни прсти умочени, одустала сам”, објашњава Самарџија.

“Они који су живели од нерада, мораће да оду. Ја то знам”, каже она. 
Јоомла templateс бy а4јоомла