Банер
Банер
Слађанин бизнис план
Вести
понедељак, 19 март 2012 11:43

Извор: Политика

Млада Прокупчанка конкурисала код УСАИД-а који је њен пројекат оценио као један од најбољих у Србији и доделио јој 10.000 евра за заснивање Газдинства „Радосављевић“ у коме се производи висококвалитетно сирово млеко.

Мађаре код Прокупља – На петнаестак километара од Прокупља, кад се код цркве Светих арханђела у Конџељу крене горе ка падинама Јастрепца, улази се у село Мађаре. Иде, кажу, човек и пита за име села. Одговарају му: Мађаре. Па иде даље, опет пита и добија исти одговор. И тако, читав сат. Овако сликовито људи приказују како се ово село отегло дуж пута и по обе стране потока.

Наилазимо уз пут на типичну слику данашњег села на југу Србије: много напуштених, полусрушених кућа. Тек понегде, као оазе, модерне грађевине и лепо уређена дворишта. То су, махом, изградили они који су радили или су још у иностранству. Од 140 кућа, тек је једна трећина „жива“, објашњава нам мештанин Љубомир Радосављевић, показујући кућу до своје, која је, вели, заједно са двориштем, продата недавно за само три хиљаде евра.

Радосављевићи су једна од две-три породице у овом селу које одржавају своја домаћинства и труде се да их унапређују. Љуба и његова супруга Слађана развили су модерну пољопривредну производњу и непрестано раде на усавршавању. Управо довршавају градњу савремене штале. Већ су ту сместили краве, музаре и стеоне. У другој хране јунад и бикове. Овде нам Слађана показује бика рекордера: Боки, како га зову, има више од 1.000 килограма. Претходни, којег су гајили до пре две године, мерио је равно – 1.180 килограма. Једини задатак овог бика је да оплођује краве, о чему се води тачна евиденција, као и о његовим потомцима.

У гајењу бикова ова породица има богату традицију коју Љуба и Слађа с поносом настављају. Показују нам новине, часописе, каталоге... Свуда је Душан, Љубин отац, као најбољи одгајивач бикова у овом крају. Кад је он умро, наставила је његова супруга Живадинка, а кад је Љуба остао без посла, одлучио је да се посвети сточарству – он биковима, а Слађа кравама.

– Ја сам сама направила бизнис план и конкурисала код УСАИД-а. Прихватили су га као један од најбољих у Србији и доделили 10.000 евра за заснивање Газдинства „Радосављевић“. Тако сам постала прва и једина жена власница пољопривредног газдинства у општини, то је, у ствари, регистровано предузеће. Реч је о програму производње висококвалитетног сировог млека. Сада радимо на уређивању просторије где ће се, кроз затворени систем, млеко које се музе машинама сливати у хигијенски чисте посуде. Одатле га преузима откупљивач. Сада је то млекара „Лазар“ из Блаца, чији је власник Милан Видојевић заиста спреман на дугорочну сарадњу – објашњава Слађана Радосављевић.

Она додаје да овај посао може да даје добре приходе, али и да тражи љубав. Њен отац Слободан Младеновић из Доње Трнаве више од 30 година чувао је краве и носио млеко грађанима у Прокупље. Штета, каже, што прокупачка општина није организовала набавку јуница, као Куршумлија и Житорађа. Јер, она планира, кад уреди ову велику шталу, да предаје и до 300 литара млека дневно.

– Квалитетно млеко подразумева исхрану крава искључиво природном храном. Ми смо због тога узели у закуп 24 хектара земље, где гајимо кукуруз, силажу, крмно биље... У сталној смо сарадњи са општинском службом за пољопривреду, а Душка Петровић нам је стручни саветодавац. Професори са Високе пољопривредне школе, такође. Ми одржавамо и њихове огледне парцеле, тако да нам је и наука и пракса надохват руке – истиче Слађана, чврсто уверена да је гајење крава музара њен животни сан који постаје стварност.

Она се нада да ће и син Војислав, који ове године завршава основну школу као одличан ђак, наставити традицију породице, јер већ показује да воли и краве и бикове. А за ћерку Даницу, која је у седмом разреду, није сигурна. „Она ће да ми буде доктор, да ме лечи кад занемоћам“, додаје баба Живадинка.
Радосављевићи се поносе и тиме што су успели да оснују удружење сточара, па су тако заједнички набавили комбајн за силажу, пнеуматску сејалицу, приколицу за растурање стајског ђубрива… 
Јоомла templateс бy а4јоомла