Baner
Baner
Slađanin biznis plan
Vesti
ponedeljak, 19 mart 2012 11:43

Izvor: Politika

Mlada Prokupčanka konkurisala kod USAID-a koji je njen projekat ocenio kao jedan od najboljih u Srbiji i dodelio joj 10.000 evra za zasnivanje Gazdinstva „Radosavljević“ u kome se proizvodi visokokvalitetno sirovo mleko.

Mađare kod Prokuplja – Na petnaestak kilometara od Prokuplja, kad se kod crkve Svetih arhanđela u Kondželju krene gore ka padinama Jastrepca, ulazi se u selo Mađare. Ide, kažu, čovek i pita za ime sela. Odgovaraju mu: Mađare. Pa ide dalje, opet pita i dobija isti odgovor. I tako, čitav sat. Ovako slikovito ljudi prikazuju kako se ovo selo oteglo duž puta i po obe strane potoka.

Nailazimo uz put na tipičnu sliku današnjeg sela na jugu Srbije: mnogo napuštenih, polusrušenih kuća. Tek ponegde, kao oaze, moderne građevine i lepo uređena dvorišta. To su, mahom, izgradili oni koji su radili ili su još u inostranstvu. Od 140 kuća, tek je jedna trećina „živa“, objašnjava nam meštanin Ljubomir Radosavljević, pokazujući kuću do svoje, koja je, veli, zajedno sa dvorištem, prodata nedavno za samo tri hiljade evra.

Radosavljevići su jedna od dve-tri porodice u ovom selu koje održavaju svoja domaćinstva i trude se da ih unapređuju. Ljuba i njegova supruga Slađana razvili su modernu poljoprivrednu proizvodnju i neprestano rade na usavršavanju. Уpravo dovršavaju gradnju savremene štale. Već su tu smestili krave, muzare i steone. У drugoj hrane junad i bikove. Ovde nam Slađana pokazuje bika rekordera: Boki, kako ga zovu, ima više od 1.000 kilograma. Prethodni, kojeg su gajili do pre dve godine, merio je ravno – 1.180 kilograma. Jedini zadatak ovog bika je da oplođuje krave, o čemu se vodi tačna evidencija, kao i o njegovim potomcima.

У gajenju bikova ova porodica ima bogatu tradiciju koju Ljuba i Slađa s ponosom nastavljaju. Pokazuju nam novine, časopise, kataloge... Svuda je Dušan, Ljubin otac, kao najbolji odgajivač bikova u ovom kraju. Kad je on umro, nastavila je njegova supruga Živadinka, a kad je Ljuba ostao bez posla, odlučio je da se posveti stočarstvu – on bikovima, a Slađa kravama.

– Ja sam sama napravila biznis plan i konkurisala kod USAID-a. Prihvatili su ga kao jedan od najboljih u Srbiji i dodelili 10.000 evra za zasnivanje Gazdinstva „Radosavljević“. Tako sam postala prva i jedina žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva u opštini, to je, u stvari, registrovano preduzeće. Reč je o programu proizvodnje visokokvalitetnog sirovog mleka. Sada radimo na uređivanju prostorije gde će se, kroz zatvoreni sistem, mleko koje se muze mašinama slivati u higijenski čiste posude. Odatle ga preuzima otkupljivač. Sada je to mlekara „Lazar“ iz Blaca, čiji je vlasnik Milan Vidojević zaista spreman na dugoročnu saradnju – objašnjava Slađana Radosavljević.

Ona dodaje da ovaj posao može da daje dobre prihode, ali i da traži ljubav. Njen otac Slobodan Mladenović iz Donje Trnave više od 30 godina čuvao je krave i nosio mleko građanima u Prokuplje. Šteta, kaže, što prokupačka opština nije organizovala nabavku junica, kao Kuršumlija i Žitorađa. Jer, ona planira, kad uredi ovu veliku štalu, da predaje i do 300 litara mleka dnevno.

– Kvalitetno mleko podrazumeva ishranu krava isključivo prirodnom hranom. Mi smo zbog toga uzeli u zakup 24 hektara zemlje, gde gajimo kukuruz, silažu, krmno bilje... У stalnoj smo saradnji sa opštinskom službom za poljoprivredu, a Duška Petrović nam je stručni savetodavac. Profesori sa Visoke poljoprivredne škole, takođe. Mi održavamo i njihove ogledne parcele, tako da nam je i nauka i praksa nadohvat ruke – ističe Slađana, čvrsto uverena da je gajenje krava muzara njen životni san koji postaje stvarnost.

Ona se nada da će i sin Vojislav, koji ove godine završava osnovnu školu kao odličan đak, nastaviti tradiciju porodice, jer već pokazuje da voli i krave i bikove. A za ćerku Danicu, koja je u sedmom razredu, nije sigurna. „Ona će da mi bude doktor, da me leči kad zanemoćam“, dodaje baba Živadinka.
Radosavljevići se ponose i time što su uspeli da osnuju udruženje stočara, pa su tako zajednički nabavili kombajn za silažu, pneumatsku sejalicu, prikolicu za rasturanje stajskog đubriva… 
Joomla templates by a4joomla