Baner
Baner
Birokratske procedure i nameti isisaju iz privrede 1,35 milijardi evra svake godine
Vesti
ponedeljak, 19 mart 2012 11:58

Izvor: Blic

Birokratske procedure i troškovi isisaju iz privrede godišnje 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili 1,35 milijardi evra. Poređenja radi, to je suma s kojom može da se otvori dvadesetak fabrika koje bi zapošljavale više od 3.000 ljudi.

Za godinu dana privrednik prođe kroz 157 procedura plaćajući poreze i takse.

Za godinu dana privrednik u Srbiji prođe kroz tačno 157 procedura dok plati porez na dodatu vrednost i ostale parafiskalne namete poput naknade za šume, zagađivanje voda i odvodnjavanje, te dok dobije dozvolu za gradnju, prođe kroz carinsku, sanitarnu i ostale inspekcije, izbrojala je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

- Srbija se hvali niskom stopom poreza na dobit preduzeća, ali ogroman je i povećava se broj kvazifiskalnih nameta. Identifikovano je preko 250 različitih taksi, naknada i drugih nameta, mimo poreza - kaže Dušan Vasiljević, stručni saradnik NALED-a.

Naknade za "slivnu vodu", "ispuštenu vodu" i "odvodnjavanje"

- za slivnu vodu
- za zagađivanje voda
- za ispuštenu vodu
- za odvodnjavanje
- desetak ekoloških naknada
- taksu za šume u visini 0,025 odsto prihoda
- troškove polaganja stručnog ispita za zdravstvene radnike i dodele naziva primarijus: 8.990 din.
- troškovi polaganja za stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu: 12.000 din.
- troškovi polaganja teorijskog dela stručnog ispita za turističkog vodiča: 18.000 din.

Većina tih opterećenja nagomilala se prethodnih godina kad su lokalnim samoupravama skresani transferi iz republičkog budžeta zbog krize. Da bi popunile rupe u lokalnim kasama, opštine su izmišljale nove namete i podizale cenu starih, pa je tako recimo taksa za reklamiranje firme, takozvana firmarina, u jednoj maloj šumadijskoj opštini povećana za neverovatnih 345 odsto - sa 37.000 na 128.000 dinara. Iako su krajem prošle godine usvojene izmene zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji im obezbeđuje duplo veće prihode, opštine ne nameravaju da skrešu opterećenja privredi pravdajući se da su uz veće prihode dobile i veće troškove.

U Ministarstvu ekonomije kažu da se zakonskim izmenama stvorio prostor za smanjivanje i ukidanje nekih nameta, kao i za snižavanje stope poreza na imovinu.

- Ministarstvo ekonomije nema pravni osnov da nametne smanjenje nameta taksi, poreza i naknada lokalnim samoupravama, već je na njima da prepoznaju važnost njihovog smanjenja kako bi podstakli razvoj preduzetništva i uticali na smanjenje troškova po tom osnovu, kao i stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta za privlačenje novih investicija i očuvanje postojećih biznisa - kažu u Ministarstvu ekonomije.

Olakšice za mala preduzeća

Vlada Srbije usvojila je uredbu koja omogućava opštinama da vlasnicima malih i srednjih preduzeća daju zemljište u zakup bez naknade ili po cenama nižim od tržišnih. Predsednik Skupštine zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije Miroslav Miladinović kaže da bi jedan od dobrih poteza za razvoj malih i srednjih preduzeća bio i da se poreskom reformom uredi da porezi budu stimulativni. Miladinović je rekao da Zajednica preduzetnika u saradnji sa Ministarstvom finansija priprema nacrt zakona o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu nekih poreza i doprinosa za socijalno osiguranje na dan 31. decembar 2011. godine. Suština predloga je da se preduzetnicima omogući da u roku od 12 meseci uplate glavnicu duga, a kamata bi bila otpisana. 
Joomla templates by a4joomla