Baner
Baner
Konuzin: Što bliže EU, Rusija dalje
Vesti
petak, 30 mart 2012 10:42

Izvor: B92, NIN

Beograd -- Ulazak Srbije u Evropsku uniju dovešće do prekida važenja bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, kaže Aleksandar Konuzin.

Konuzin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, navodi da se u tom slučaju može očekivati smanjenje srpskog izvoza u Rusiju.

U autorskom tekstu za novi broj NIN-a, Konuzin je naveo da Rusija "razume težnju Srbije ka kvalitativno novom nivou saradnje sa EU“, ali želi i da se izbegne "nanošenje pobočne štete ovim odnosima zbog približavanja Briselu“.

"A takvi rizici postoje. Ulazak Srbije u EU dovešće do prekida važenja bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini. S tim u vezi može se očekivati smanjenje srpskog izvoza za Rusiju, uključujući i poljoprivredne proizvode", navodi on.

Konuzin kaže da je "energetika vitalna grana srpske privrede i prioritetan pravac naše saradnje".

"Rad EU na donošenju određenih regulativa za svoje tržište prirodnog gasa i električne energije, poznatih pod nazivom 'treći energetski paket', protivureči našem sporazumu o saradnji u sferi nafte i gasa od 25. januara 2008. godine i može dovesti do komplikacija u našoj saradnji“, upozorava on.

Konuzin je naveo da će Rusija prihvatiti svaku odluku srpskog naroda. "Ma kako se razvijala situacija, Rusija će nastaviti najaktivniju saradnju sa prijateljskom Srbijom“, zaključio je ruski ambasador u Beogradu. 
Joomla templates by a4joomla