Baner
Baner
Objavljen novi spisak najvećih dužnika
Vesti
utorak, 03 april 2012 13:42

Izvor: Beta

BEOGRAD, 3. aprila 2012. (Beta) - Poreska uprava Srbije objavila je u utorak spisak po 500 najvećih poreskih dužnika medju preduzećima, preduzetnicima i gradjanima Srbije, koji ukupno duguju 360 milijardi dinara, kazao je direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.

Najveći dužnici na listi preduzeća su banke u stečaju Beobanka (25 milijardi dinara), Investbanka (19 milijardi dinara), Astra banka (17 milijardi dinara) i Beogradska banka (14 milijardi dinara), a sledi Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja u restrukturiranju sa 11 milijardi dinara duga.

Prema podacima sa sajta Poreske uprave www.poreskauprava.gov.rs, prvi na listi dužnika medju preduzetnicima je Miodrag Jerinić, vlasnik Samostalne trgovinske i zanatske radnje Metalijum sa 175,5 miliona dinara duga.

Najveći poreski dužnik medju gradjanima je Mario Vujaklija, koji duguje 235,6 miliona dinara.

Za prva tri meseca ove godine Poreska uprava je donela 90.135 opomena za plaćanje poreza i 28.600 rešenja o sprovodejnju naplate za dug od 16,7 milijardi dinara, od čega je naplaćeno 8,7 milijardi dinara.


Izvor: Poreska uprava

U vezi  najvećih  dužnika po osnovu javnih prihoda koje Poreska uprava shodno Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji objavljuje kvartalno na svom sajtu dajemo sledeća pojašnjenja.
Uz svaki naziv obveznika ili ime, kod kojeg postoji neka zakonska smetnja za sprovođenje prinudne naplate stavljena je napomena zašto se ne sprovodi prinudna naplata.

Objavljivanje spiska dužnika postepeno utiče na finansijsku disciplinu, jer su mnogi obveznici koji su trebalo da se nađu na spisku u poslednjem momentu uplatili celokupan dug.

Objavljivanje spiskova je samo  jedan od činilaca za poboljšanje naplate.

Poreska uprava u prva tri meseca 2012.godine je ostvarila izuzetno dobru  naplatu svih javnih prihoda, što je rezultat i pojačanih kontrola i pojačanih mera prinudne naplate. Za prva tri meseca 2012.godine doneto je 90.135 opomena za plaćanje i 28.600  rešenja o sprovođenju prinudne naplate za dug od 16,7 milijardi,  a od toga naplaćeno 8,7 milijardi. 
Joomla templates by a4joomla