Банер
Банер
Укидање ПДВ на беби опрему тек од јесени
Вести
четвртак, 05 април 2012 10:42

Извор: Вечерње новости

Право на повраћај ПДВ на дечју опрему родитељи ће моћи да се надају од јесени. Рекордне марже увозника и трговаца иду чак и до 300 одсто.

ПОВРАЋАЈ пореза на додату вредност за дечју храну и опрему није добио „зелено светло“ надлежних, а родитељи ће мањим наметима моћи да се надају најраније од јесени, када се очекује формирање нове владе. Наравно, под условом да овај проблем буде приоритет за нову власт.

Готово је извесно да седнице скупштине на којој би се као једина тачка дневног реда нашла измена Закона о ПДВ о порезу на дечју храну и опрему - неће бити. На седници колегијума у среду није прошао предлог председнице Славице Ђукић Дејановић да се овај пропис потврди акламацијом, без расправе.

И са правом на повраћај ПДВ, родитељима неће бити много лакше, јер су потрепштине за „мале људе“ папрено скупе. Увозничке и трговачке марже знатно су веће него у комшилику и понекад достижу и до 300 одсто.

Већина артикала са списка опреме од којих је планиран повраћај пореза, долазе из иностранства. С обзиром на то да не постоје домаћи произвођачи колица, седишта за аутомобиле и хранилице, родитељи су приморани да купују опрему из страних фабрика. На српском тржишту се сада нуде једино кревеци из домаће производње и за њих треба издвојити од 5.000 до, најчешће, 10.000 динара. Наравно, без душека, који стају од 2.000 до 10.000 динара.

- Сам систем повраћаја ПДВ није споран, јер он функционише и у развијеним земљама, али је износ тог пореза проблем - каже Бојана Селаковић, из Удружења „Родитељ“. - Према нашим рачуницама, тај износ не сме да буде мањи од 96.000 динара, што значи да родитељи по детету за три године имају на располагању око 600.000 динара. Међутим, знатно велики проблем у дечјој опреми су и марже, које иду и до 300 одсто. Ни рефундација ПДВ неће бити ни од какве користи уколико се те марже не ограниче.

Лимитирање зараде увозника и трговаца, међутим, знатно је већи проблем. За светске произвођаче опреме српско тржиште је мало и нема потребе за већим бројем дистрибутера. Тако наши увозници готово да немају конкуренцију у Србији и у ситуацију су да своје ценовнике формирају без граница.

- Већ са првим најавама да ће држава омогућити повраћај ПДВ, цене у радњама дечје одеће и опреме су аутоматски порасле за 20 до чак 30 одсто - каже Селаковић. - Зато ће Удружење „Родитељ“ захтевати најпре да се повећа износ ПДВ који ће родитељима бити враћен. Тражићемо и да се ограниче марже на дечју опрему, које су безобразно високе. Међу нашим захтевима наћи ће се и проширење листе производа за које ће родитељи имати право на повраћај пореза.

РЕШЕЊЕ

- ЦЕНЕ дечје хране „јувитана“ нису се мењале од јула 2011. године, немамо податке о висини маржи за увозне кашице, али тврдимо да марже за производе „Јувитане“ нису ни приближно тако високе - каже за „Новости“ Станислава Малбаша, из „Свислајон Такова“ и председник Групације за дечју храну при ПКС. - Сматрамо да треба повећати конкурентност при увозу и утицати на смањење цене улазних сировина и амбалаже за дечју храну. 
Јоомла templateс бy а4јоомла