Baner
Baner
Ukidanje PDV na bebi opremu tek od jeseni
Vesti
četvrtak, 05 april 2012 10:42

Izvor: Večernje novosti

Pravo na povraćaj PDV na dečju opremu roditelji će moći da se nadaju od jeseni. Rekordne marže uvoznika i trgovaca idu čak i do 300 odsto.

POVRAĆAJ poreza na dodatu vrednost za dečju hranu i opremu nije dobio „zeleno svetlo“ nadležnih, a roditelji će manjim nametima moći da se nadaju najranije od jeseni, kada se očekuje formiranje nove vlade. Naravno, pod uslovom da ovaj problem bude prioritet za novu vlast.

Gotovo je izvesno da sednice skupštine na kojoj bi se kao jedina tačka dnevnog reda našla izmena Zakona o PDV o porezu na dečju hranu i opremu - neće biti. Na sednici kolegijuma u sredu nije prošao predlog predsednice Slavice Đukić Dejanović da se ovaj propis potvrdi aklamacijom, bez rasprave.

I sa pravom na povraćaj PDV, roditeljima neće biti mnogo lakše, jer su potrepštine za „male ljude“ papreno skupe. Uvozničke i trgovačke marže znatno su veće nego u komšiliku i ponekad dostižu i do 300 odsto.

Većina artikala sa spiska opreme od kojih je planiran povraćaj poreza, dolaze iz inostranstva. S obzirom na to da ne postoje domaći proizvođači kolica, sedišta za automobile i hranilice, roditelji su primorani da kupuju opremu iz stranih fabrika. Na srpskom tržištu se sada nude jedino kreveci iz domaće proizvodnje i za njih treba izdvojiti od 5.000 do, najčešće, 10.000 dinara. Naravno, bez dušeka, koji staju od 2.000 do 10.000 dinara.

- Sam sistem povraćaja PDV nije sporan, jer on funkcioniše i u razvijenim zemljama, ali je iznos tog poreza problem - kaže Bojana Selaković, iz Udruženja „Roditelj“. - Prema našim računicama, taj iznos ne sme da bude manji od 96.000 dinara, što znači da roditelji po detetu za tri godine imaju na raspolaganju oko 600.000 dinara. Međutim, znatno veliki problem u dečjoj opremi su i marže, koje idu i do 300 odsto. Ni refundacija PDV neće biti ni od kakve koristi ukoliko se te marže ne ograniče.

Limitiranje zarade uvoznika i trgovaca, međutim, znatno je veći problem. Za svetske proizvođače opreme srpsko tržište je malo i nema potrebe za većim brojem distributera. Tako naši uvoznici gotovo da nemaju konkurenciju u Srbiji i u situaciju su da svoje cenovnike formiraju bez granica.

- Već sa prvim najavama da će država omogućiti povraćaj PDV, cene u radnjama dečje odeće i opreme su automatski porasle za 20 do čak 30 odsto - kaže Selaković. - Zato će Udruženje „Roditelj“ zahtevati najpre da se poveća iznos PDV koji će roditeljima biti vraćen. Tražićemo i da se ograniče marže na dečju opremu, koje su bezobrazno visoke. Među našim zahtevima naći će se i proširenje liste proizvoda za koje će roditelji imati pravo na povraćaj poreza.

REŠENJE

- CENE dečje hrane „juvitana“ nisu se menjale od jula 2011. godine, nemamo podatke o visini marži za uvozne kašice, ali tvrdimo da marže za proizvode „Juvitane“ nisu ni približno tako visoke - kaže za „Novosti“ Stanislava Malbaša, iz „Svislajon Takova“ i predsednik Grupacije za dečju hranu pri PKS. - Smatramo da treba povećati konkurentnost pri uvozu i uticati na smanjenje cene ulaznih sirovina i ambalaže za dečju hranu. 
Joomla templates by a4joomla