Банер
Банер
Рачуновође брана прању новца
Вести
петак, 06 април 2012 08:18

Извор: Бета / Б92

Београд -- Рачуноводствене фирме по закону морају да имају раднике који су обучени за спречавање прања новца и финансирање тероризма и који имају лиценце за тај посао.

Управа за спречавање прања новца саопштава да је намера законодавца била да уреди и област делатности рачуновођа, ревизора и других обвезника, како би се елиминисала могућност злоупотребе тог сектора од криминалаца ради прања новца, "које је пошаст и једно од најсофистициранијих кривичних дела данас".

Републичко удружење рачуновођа је раније изразило незадовољство обевезом да имају по два радника који су обучени за спречавање прања новца и финансирање тероризма, чија обука, како су навели, кошта око 800 евра.

Управа за спречавање прања новца истакла је да то лиценциране треба да допринесе јачању интегритета овлашћених лица и да се поставе стандарди у борби потив прања новца.

Наведено је да Управа не спроводи обуке које представљају припрему за полагање испита за стицање лиценце за овлашћена лица, нити наплаћује било какве припреме за полагање тих испита.

"Оно што се наплаћује јесте искључиво такса за полагање испита која покрива административне трошкове техничке припреме и спровођења самог испита", наводи се у саопстењу Управе за спречавање прања новца.

Истиче се да је до сада је уручено 130 лиценци овлашћеним лицима из различитих обвезника, који су на испиту показали задовољавајући степен знања и способности за обављање одговорних послова у области спречавања прања новца и финансирања тероризма. 
Јоомла templateс бy а4јоомла