Baner
Baner
Računovođe brana pranju novca
Vesti
petak, 06 april 2012 08:18

Izvor: Beta / B92

Beograd -- Računovodstvene firme po zakonu moraju da imaju radnike koji su obučeni za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i koji imaju licence za taj posao.

Uprava za sprečavanje pranja novca saopštava da je namera zakonodavca bila da uredi i oblast delatnosti računovođa, revizora i drugih obveznika, kako bi se eliminisala mogućnost zloupotrebe tog sektora od kriminalaca radi pranja novca, "koje je pošast i jedno od najsofisticiranijih krivičnih dela danas".

Republičko udruženje računovođa je ranije izrazilo nezadovoljstvo obevezom da imaju po dva radnika koji su obučeni za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, čija obuka, kako su naveli, košta oko 800 evra.

Uprava za sprečavanje pranja novca istakla je da to licencirane treba da doprinese jačanju integriteta ovlašćenih lica i da se postave standardi u borbi potiv pranja novca.

Navedeno je da Uprava ne sprovodi obuke koje predstavljaju pripremu za polaganje ispita za sticanje licence za ovlašćena lica, niti naplaćuje bilo kakve pripreme za polaganje tih ispita.

"Ono što se naplaćuje jeste isključivo taksa za polaganje ispita koja pokriva administrativne troškove tehničke pripreme i sprovođenja samog ispita", navodi se u saopstenju Uprave za sprečavanje pranja novca.

Ističe se da je do sada je uručeno 130 licenci ovlašćenim licima iz različitih obveznika, koji su na ispitu pokazali zadovoljavajući stepen znanja i sposobnosti za obavljanje odgovornih poslova u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. 
Joomla templates by a4joomla