Baner
Baner
Dnevno se ugasi 10 radnji
Vesti
petak, 06 april 2012 13:42

Izvor: Večernje novosti

Za poslednje tri godine broj zaposlenih kod preduzetnika smanjen za oko 168.000. Probleme malim privrednicima prave opštine uvođenjem brojnih nameta.

PREDUZETNIKA, zanatlija i njihovih zaposlenih u Srbiji je iz godine u godinu sve manje. Do krize ovaj sektor je "hranio" 571.019 ljudi, a danas, tri godine kasnije, zapošljava ih 168.000 manje. Samo poslednja godina među preduzetnicima je podelila blizu 40.000 otkaza, a broj radnji smanjila za 3.661. Svaki dan je u proseku kačio deset "katanaca".

Gledano kroz procente, od posla je tokom 2011. odustalo najviše preduzetnika u Nišu. Broj njihovih zaposlenih je za godinu dana smanjen za petinu i sada ih je 20.875. U Subotici je 17 odsto manje radnika, a u Sremskoj Mitrovici 16 odsto. U Beogradu je bez posla ostalo oko 12.000 preduzetnika i njihovih radnika.

U Zajednici preduzetnika Privredne komore Srbije kao velike probleme ističu nagomilana dugovanja, više od dve milijarde dinara, na ime nezimirenih poreza i doprinosa.

U PLUSU

PODACI Privredne komore Srbije pokazuju da je tokom 2011. zaposlenost u preduzetničkom sektoru u Srbiji porasla samo u dva grada. U Leskovcu je u ovoj oblasti 7,6 odsto, odnosno oko 1.300 radnika, više. U Kruševcu je zabeležen rast od 9,7 odsto, odnosno oko 800 radnika.

Ali i parafisklane namete, koje lokalne samouprave same propisuju. Stručnjaci napominju da odgovor treba tražiti i u nepredvidivosti opterećenja koje preduzetnik treba da plati.

- Kada se uporedi iznos poreza i davanja preduzeća u Nemačkoj sa situacijom u Srbiji, stiče se utisak da su ovde uslovi za preduzetnike povoljniji - kaže ekonomista Dejan Tadić. - Postavlja se pitanje gde je onda problem.

Danas se naplata komunalne takse, uz koju ide i taksa za reklamu i zauzimanje javne površine, određuje u zavisnosti od šifre delatnosti kao i od lokacije u kojoj posluje to preduzeće. Kao i sve u Srbiji tako je i ovo zloupotrebljeno od većine opština, jer im je ostavljeno da same kreiraju ove namete.

Precizni procentualni iznos ovih nameta od svega zavisi. Možda upravo ovde leži jedan od problema, jer preduzetnik ne zna koliki će za njega biti namet i da li će biti promenjen u zavisnosti od karaktera opštinske vlasti.

Tadić napominje i razlike u obračunu poreza na lični dohodak. Koliko će platiti zaposleni u Nemačkoj zavisi kojoj od šest poreskih klasa pripada. Da li je u braku, da li partner radi, da li ima dece i koliko ljudi izdržava. U Srbiji porez na dohodak građana iznosi 12 odsto. 
Joomla templates by a4joomla